Vzgoja za medije obvezna, ne le izbirna!

18. 1. 2018

Živimo v času velike uporabe moderne tehnologije. Vse od pametnih telefonov, tablic, vseh možnih aplikacij in računalnikov. Vse to pa žal še ne pomeni, da so učenci v šolah (in tudi odrasli) medijsko in digitalno pismeni. Na to temo je potekal pogovor v radijski oddaji Intelekta na Prvem programu Radia Slovenija.

Današnjim otrokom in učencem so pametni telefoni, tablice in namizni računalniki dobesedno položeni v zibelko. A to še ne pomeni, da jih znajo uporabljati vestno, natančno in predvsem s pravo mero kritičnosti. Današnjim otrokom in učencem so pametni telefoni, tablice in namizni računalniki dobesedno položeni v zibelko. A to še ne pomeni, da jih znajo uporabljati vestno, natančno in predvsem s pravo mero kritičnosti.

Medijska pismenost ni to, da znaš prižgati tablico. Opazovali smo, da ne znajo uporabljati brskalnika, odpreti spletne strani v brskalniku in si poiskati nekaj novega. Mi mislimo, da so digitalno medijsko pismeni, v bistvu pa niso. Znajo točno tisto, kar želijo, in če jih primerjamo z otroki, ki so včasih uporabljali stare računalnike, to ni to. Danes samo malce poklikajo in že dostopajo do npr. iger. 

Dr. Sonja Merljak Zdovc, novinarka in urednica spletnega časopisa za otroke Časoris.

Otroci so se v svet moderne telekomunikacijske tehnologije že rodili in jo obvladajo bolje kot starejše generacije, pogosto slišimo. A strokovnjaki opozarjajo, da obvladovanje uporabe tehnologije še ne pomeni medijske in digitalne pismenosti. Kaj to sploh je? In kako bi morali te vsebine vključiti v naš izobraževalni sistem? Urni načrt za 35-urni izbirni predmet v 7., 8. in 9. razredu Vzgoja za medije je star več kot 10 let, vključuje pa tisk, radio in televizijo, ki ji je priključen tudi internet. Je to dovolj? Po mnenju naših sogovornic nikakor – z izzivi medijev in sodobne tehnologije bi se morali hitro spopasti vsi – starši, šole, družba, politika, mediji in tehnološka podjetja.

Zelo zanimivi tematiki lahko prisluhnete v tem avdioprispevku. Izjemno bo poučna predvsem za starše in učitelje.

T. M.
Foto: Pixabay
Avdio: Prvi program Radia Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!