Danes je prva adventna nedelja

3. 12. 2017

Začenjajo se priprave na božič in na adventnem venčku prižgemo prvo svečko.

S prvo adventno nedeljo se za kristjane začenja adventni čas. To je čas pričakovanja in priprave na božič, ko praznujejo Jezusovo rojstvo. Adventni čas se konča v tednu po četrti adventni nedelji, in sicer 24. decembra, dan pred božičem.

Adventni venček je prvi znanilec decembrskih praznikov
Na njem se vsako od štirih nedelj prižge ena sveča več in tako nam pomaga odštevati tedne do čarobnega božiča. Prvi ga je izdelal protestantski pastor Johann Hinrich Wichern, ki je v revni četrti Hamburga ustanovil šolo za revne otroke. V času adventa je izdelal velik lesen prstan z 19 rdečimi in 4 belimi svečami. Z njim je hotel med otroke prinesti upanje in veselje. 

 

Danes so venčki manjši, pisani, ne nujno okrogli. Klasičen venček je pa je tisti, ki je okrogel, narejen iz smrečja in prepleten z vijoličastimi trakovi. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost. Na vsakem so štiri svečke, po ena za vsako adventno nedeljo. Sveče naj bi bile vijolične ali bele.

Štiri sveče simbolizirajo štiri tedne pred božičem (pa tudi štiri strani neba in štiri letne čase), ko so sveti kralji potovali v kraj Jezusovega rojstva. Beseda advent izvira iz latinske besede adventus, ki pomeni prihod, v krščanstvu to pomeni prihod odrešenika. 

Foto: mp, pixabay

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.