Kajak na divjih vodah

5. 1. 2017

Tokrat bomo govorili o precej adrenalinskem športu; in sicer o kajaku na divjih vodah. Gre za olimpijski šport, v katerem smo Slovenci zelo uspešni. 

Najprej nekaj osnov, nato pa še kratek intervju z našim znanim kajakašem na divjih vodah, Petrom Kauzerjem.

Kaj pa kanu?

Za kanu je značilno sedenje na klopci in uporaba enojnega vesla. Tekmovalci na divjih vodah klečijo na obeh kolenih in se z zadnjico opirajo na sedež ali klopco, tako da imajo popoln nadzor nad lego čolna in telesa. Tekmovalci na mirnih vodah klečijo na enem kolenu. Predhodnik sodobnega kanuja je severnoameriški (kanadski) indijanski čoln, ki je bil tradicionalno izdelan največkrat iz lesenega ogrodja in oplate iz lubja. Lepi so leseni kanuji, ki so sestavljeni iz reber iz tršega, prožnega lesa (jesen, brest) in lahke oplate, na primer iz smrekovine. Oplata je na rebra pribita, na primer z bakrenimi zakovicami. Obliko ohranjajo še vzdolžne in povezovalne letve. Vodotesnost dosežejo s platneno prevleko, prepojeno z oljno barvo.

Kajak in kanu sta dva različna čolna, razlika je pa tudi v veslih. Na mirnih vodah, kot pove že samo ime, se tekmuje, kdo bo prej preveslal določeno razdaljo, voda je pa mirna, brez brzic. Na divjih vodah pa so brzice, različno visoki pragovi, seveda pa je prav tako pomembno, da jih tekmovalci čim hitreje prevozijo. Kajak in kanu sta dva različna čolna, razlika je pa tudi v veslih. Na mirnih vodah, kot pove že samo ime, se tekmuje, kdo bo prej preveslal določeno razdaljo, voda je pa mirna, brez brzic. Na divjih vodah pa so brzice, različno visoki pragovi, seveda pa je prav tako pomembno, da jih tekmovalci čim hitreje prevozijo.

Tukaj si lahko ogledate nekaj posnetkov z ene od tekem, na kateri so za našo državo tekmovale ženske.

 Če vas zanima še več informacij o tem športu, vam prilagamo posnetek oddaje Voda za vedno, oddaja o kajakaškem športu.

Besedilo in foto (zadnji dve): Tanja Mojzer
Foto: (prvi dve): Pixabay
Video: TV Slovenija