Ledeni zmaj, tobogan snežna kraljica in še kaj!

11. 12. 2017

Zima je čas za smučanje, kepanje, zasnežene sprehode in spuščanje po ledenem toboganu. Se strinjate? Ampak, kje pa najti ledeni tobogan? V Ledeni deželi v BTC pri vodnem parku Atlantis.

Takšen orjaški ledeni zmaj vas bo pričakal takoj ob vstopu v Ledeno deželo. Izdelal ga je vodja projekta Miro Rismondo. Zanj je potreboval kar tri tone in pol ledu, izdeloval pa ga je štiri dni. Takšen orjaški ledeni zmaj vas bo pričakal takoj ob vstopu v Ledeno deželo. Izdelal ga je vodja projekta Miro Rismondo. Zanj je potreboval kar tri tone in pol ledu, izdeloval pa ga je štiri dni.

Vsega skupaj je letos na voljo nekaj več kot 20 likov, ustvarjalo pa jih je 10 domačih in dva tuja umetnika. 

Vhod v Ledeno deželo je za vodnim mestom Atlantis (pred adrenalinskim parkom). Vhod v Ledeno deželo je za vodnim mestom Atlantis (pred adrenalinskim parkom).

Za ogled se primerno toplo oblecite, saj je šotor, kjer so ledene skolpture pod klimo, ki kaže okrog minus štiri stopinje, zato da liki ohranijo svojo podobo in se ne stajajo. Za ogled se primerno toplo oblecite, saj je šotor, kjer so ledene skolpture pod klimo, ki kaže okrog minus štiri stopinje, zato da liki ohranijo svojo podobo in se ne stajajo.

Piksi, čuvaj portala, najraje preživlja čas na gobanih, kjer lahko v miru prebira poezijo in res dolge romane, ki ga ponesejo v stotine zasanjanih svetov. Kljub svoji bujni domišliji pa vseeno budno pazi, če želi kakšno človesko bitje prestopiti prehod med svetovi. Vrata se odpro le tistim, ki imajo pogumno in čisto srce. Piksi pa jih odpre tudi, kadar mu svetujete kakšno dobro knjigo ali poveste za kakšnega zanimivega pisatelja. Ledena skolptura Piksi je delo Dalije Sega Štok. Piksi, čuvaj portala, najraje preživlja čas na gobanih, kjer lahko v miru prebira poezijo in res dolge romane, ki ga ponesejo v stotine zasanjanih svetov. Kljub svoji bujni domišliji pa vseeno budno pazi, če želi kakšno človesko bitje prestopiti prehod med svetovi. Vrata se odpro le tistim, ki imajo pogumno in čisto srce. Piksi pa jih odpre tudi, kadar mu svetujete kakšno dobro knjigo ali poveste za kakšnega zanimivega pisatelja. Ledena skolptura Piksi je delo Dalije Sega Štok. 

Ledena dežela se letos razrostira na kar 200 kvadratnih metrih površine. Zraven ledenih skolptur, kot smo dejali, lahko vidite še eno sneženo. Največje veselje pa vsako leto pričara ledeni tobogan, kjer si vi, dragi otroci, lahko daste duška s spuščanjem po njem. Starši pa se med čakanjem, kdaj se tega naveličate, lahko okrepčajo v ledenem baru, ki je prav tako v ledenem šotoru, ali pa vas počakajo zunaj šotora ob toplem čajčku. Ledena dežela se letos razrostira na kar 200 kvadratnih metrih površine. Zraven ledenih skolptur, kot smo dejali, lahko vidite še eno sneženo. Največje veselje pa vsako leto pričara ledeni tobogan, kjer si vi, dragi otroci, lahko daste duška s spuščanjem po njem. Starši pa se med čakanjem, kdaj se tega naveličate, lahko okrepčajo v ledenem baru, ki je prav tako v ledenem šotoru, ali pa vas počakajo zunaj šotora ob toplem čajčku. 

Ledena dežela vas bo letos torej popeljala v pravljični svet, kjer boste spoznali Mašo in medveda iz ruske ljudske pravljice. S škrati si boste ogledali Kentavra in Grifona. Zlata ptica vam bo obudila spomine na svet slovenskih ljudskih pravljic. Ob vhodu pa bo na nas prežal tudi zmaj iz Postojnske jame s svojimi mladiči. Ledena dežela vas bo letos torej popeljala v pravljični svet, kjer boste spoznali Mašo in medveda iz ruske ljudske pravljice. S škrati si boste ogledali Kentavra in Grifona. Zlata ptica vam bo obudila spomine na svet slovenskih ljudskih pravljic. Ob vhodu pa bo na nas prežal tudi zmaj iz Postojnske jame s svojimi mladiči. 

Ob odprtju letošnje Ledene dežele se je predstavila tudi ekipa štirih lednih mojstrov, ki bo januarja Slovenijo zastopala na največjem mednarodnem festivalu ledenih in snežnih skulptur v kitajskem Harbinu.Ob odprtju letošnje Ledene dežele se je predstavila tudi ekipa štirih lednih mojstrov, ki bo januarja Slovenijo zastopala na največjem mednarodnem festivalu ledenih in snežnih skulptur v kitajskem Harbinu.

Ledena dežela je odprta vsak dan, od ponedeljka do petka od 12.00 do 21.00, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 10.00 do 21.00. Od 25. decembra do 2. januarja pa od 10.00 do 21.00. Kot rečeno, vse do 4. marca 2018. Ledena dežela je odprta vsak dan, od ponedeljka do petka od 12.00 do 21.00, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 10.00 do 21.00. Od 25. decembra do 2. januarja pa od 10.00 do 21.00. Kot rečeno, vse do 4. marca 2018. 

Ledeni umetniki so skolpture ustvarjali en mesec, vsak dan na minus 4 ali minus pet stopinj. Tudi po 10 ur skupaj. Ledeni umetniki so skolpture ustvarjali en mesec, vsak dan na minus 4 ali minus pet stopinj. Tudi po 10 ur skupaj. 

Kletka stoji na šestih 5-centimetrskih kroglah, narejena je iz 5-centimetrskih plošč in visoka 80 cm. V njej pa se skriva rožica. Kletka stoji na šestih 5-centimetrskih kroglah, narejena je iz 5-centimetrskih plošč in visoka 80 cm. V njej pa se skriva rožica. 

Skupno je letos v Ledeni deželi več kot 20 skolptur, zbranih v 8 različnih pravljičnih zgodbah. Skupno je letos v Ledeni deželi več kot 20 skolptur, zbranih v 8 različnih pravljičnih zgodbah. 

Zlata ptica izpod rok Helene Rismondo.Zlata ptica izpod rok Helene Rismondo.

Vsak od umetnikov je imel prosto izbiro pri tem, kakšen pravljični lik upodobiti iz ledu. Vsak od umetnikov je imel prosto izbiro pri tem, kakšen pravljični lik upodobiti iz ledu.

Vsaka ledena umetnija je obdana z led-lučmi, ki spreminjajo barvo. Vsaka ledena umetnija je obdana z led-lučmi, ki spreminjajo barvo.

Velika posebnost letošnje izvedbe Ledene dežele je to, da je ves uporabljen material slovenski. Led, ki so ga v prejšnjih letih v glavnem dobili iz Poljske, je letos naredil avtor projekta Miro Rismondo, ki se skupaj z ženo sicer ukvarja z izdelavo ledenih skulptur po naročilu. Velika posebnost letošnje izvedbe Ledene dežele je to, da je ves uporabljen material slovenski. Led, ki so ga v prejšnjih letih v glavnem dobili iz Poljske, je letos naredil avtor projekta Miro Rismondo, ki se skupaj z ženo sicer ukvarja z izdelavo ledenih skulptur po naročilu.

Ledena kočija, katere kočijaž je žabec, voznik pa troglavi zmaj. V kočijo se lahko tudi usedete in fotografirate. Ledena kočija, katere kočijaž je žabec, voznik pa troglavi zmaj. V kočijo se lahko tudi usedete in fotografirate.

Ker je priprava kristalno čistega ledu dolgotrajen postopek, je pripravljati in skladiščiti bloke ledu začel že maja. Posamezen 125-kilogramski kos ledu se namreč dela tri dni, sam pa ima za ta namen doma tri naprave, ki so delovale neprestano. Za izdelavo Ledene dežele so ustvarjalci porabili skupno 30 ton ledu. Slovenskega izvora so tudi ostružki lesa, s katerimi so speljane poti med umetninami (tla). Sneg za skulpturo Snežne kraljice pa so pripeljali s Korenskega sedla.

Miro Rismondo

Snežna kraljica iz pravljice avtorja Hansa Christiana Andersena - edina skolptura iz snega v Ledeni deželi. Umetnijo sta skupaj izdelali ruska kiparka Marija Groznaja, ki je ustvarila tudi kip Maše in medveda, in slovenska umetnica Dalija Sega Štok. Snežna kraljica iz pravljice avtorja Hansa Christiana Andersena - edina skolptura iz snega v Ledeni deželi. Umetnijo sta skupaj izdelali ruska kiparka Marija Groznaja, ki je ustvarila tudi kip Maše in medveda, in slovenska umetnica Dalija Sega Štok.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer.