VIDEO: Vombat - kengurujev in koalin sorodnik

19. 10. 2020 - Po šestih mesecih je smrček pokukal iz vreče

Po kotitvi je potrebnih skoraj šest mesecev, da se mladi vombati razvijejo toliko, da lahko zapustijo mamino vrečo. Kakšen pa je videti mali vombat?

Vombati spadajo v družino vrečarjev, svoje mladiče nosijo v vreči kot kenguruji. Vombati niso podobni le kengurujem, so tudi bližnji sorodniki koal. Vsi prihajajo iz Avstralije. V videu na dnu prispevka si oglej malega vombata, ki so ga posneli v živalskem vrtu Brookfield ZOO iz Združenih držav Amerike.

So ljubitelji podzemnih domovanj, zato so odlični kopači rovov. Ti rovi morajo biti kar veliki, odrasli vombati namreč merijo slab meter v dolžino in tehtajo okrog 30 kilogramov.So ljubitelji podzemnih domovanj, zato so odlični kopači rovov. Ti rovi morajo biti kar veliki, odrasli vombati namreč merijo slab meter v dolžino in tehtajo okrog 30 kilogramov.
Vombati so nočne živali. Hranijo se z lubjem, travo, zelišči in koreninicami. Poznamo tri vrste vombatov, ki se med seboj razlikujejo po tem, ali imajo kosmate ali gole noske. Videti so okorni, lahko pa prav hitro tečejo.

Mali vombat s kosmatim smrčkom se je skotil februarja letos. Šele šest mesecev kasneje so oskrbniki v živalskem vrtu Brookfield ZOO prvič videli, kako je njegov nosek pokukal iz mamine vreče.

Foto:Iz videa (1.), EPA (2.)
Video: APTN
E. V.