Rakovica, a ti si tudi na plaži?

10. 7. 2020

Na plaži ste zagotovo že videli posebnega ploščatega rakca, ki ima sprednje noge precej narazen, med njima pa velik trup. Najraje ima skale, med katerimi se skriva, domuje pa, tako kot mnogi rakci, skriti v školjkah. Preverimo skupaj, ali je to morda bila rakovica!

Rakovice uvrščamo med deseteronožce, ker imajo pet parov nog hodilk. Pod glavoprsje imajo spodvihan zadek in dobro razvite klešče. Običajno imajo kratek rep in zelo debelo zunanje ogrodje. Znanih je okrog sedem tisoč različnih vrst rakovic. Zelo se razlikujejo po velikosti, barvi in obliki, najdemo pa jih v vseh svetovnih oceanih in morjih. 

Zelo znajo biti smešne pri hoji, saj je njihovo oprsje bolj široko, kot je dolgo, zato hodijo postrani. Njihov zadek je zelo zmanjšan in zadkove nožice so le pri najprimitivnejših vrstah. Izjema so samice, kjer te nožice sodelujejo pri valjenju jajčec. Oklep se deli na jasno ločene dele; na prednjem so trije trikotni zobje in pecljate oči. Klešče so podobne nogam, le da so krajše, z njimi rakovica išče hrano in se tudi brani. Zanimivo je to, da živijo na kopnem in v vodi, dihajo pa s škrgami.Zelo znajo biti smešne pri hoji, saj je njihovo oprsje bolj široko, kot je dolgo, zato hodijo postrani. Njihov zadek je zelo zmanjšan in zadkove nožice so le pri najprimitivnejših vrstah. Izjema so samice, kjer te nožice sodelujejo pri valjenju jajčec. Oklep se deli na jasno ločene dele; na prednjem so trije trikotni zobje in pecljate oči. Klešče so podobne nogam, le da so krajše, z njimi rakovica išče hrano in se tudi brani. Zanimivo je to, da živijo na kopnem in v vodi, dihajo pa s škrgami.

Živijo predvsem na morskem dnu, ob bregovih pa pogosto zahajajo tudi na kopno. Nekatere rakovice dobro prenašajo onesnaženo vodo, zato živijo tudi v pristaniščih. Prehranjujejo se z drobnimi enoceličnimi, planktonskimi algami, pa tudi z majhnimi ribami in rakci.Živijo predvsem na morskem dnu, ob bregovih pa pogosto zahajajo tudi na kopno. Nekatere rakovice dobro prenašajo onesnaženo vodo, zato živijo tudi v pristaniščih. Prehranjujejo se z drobnimi enoceličnimi, planktonskimi algami, pa tudi z majhnimi ribami in rakci.

Rakovica je zelo bojevita, zato včasih napade čisto brez razloga šibkejše, ki jih preseneti med levitvijo. Ob najmanjši nevarnosti se skrije v oklep in nato napade. Velikokrat se dvobojuje, med dvobojem pa drži klešče ves čas odprte in dvignjene. Tudi, če jo boste vzeli v roke, lahko pričakujete, da se bo z vami malce poigrala in vam pokazala moč klešč. Rakovica je zelo bojevita, zato včasih napade čisto brez razloga šibkejše, ki jih preseneti med levitvijo. Ob najmanjši nevarnosti se skrije v oklep in nato napade. Velikokrat se dvobojuje, med dvobojem pa drži klešče ves čas odprte in dvignjene. Tudi, če jo boste vzeli v roke, lahko pričakujete, da se bo z vami malce poigrala in vam pokazala moč klešč. 

Parijo se kmalu po levitvi samic. Spola se najdeta s pomočjo feromonov, pred samim parjenjem pa je pogost tudi ritual dvorjenja, ki lahko vključuje vidne (značilno mahanje s tipalnicami in kleščami, premikanje telesa) in zvočne signale (npr. praskanje ali potrkovanje po podlagi). Kmalu po parjenju samice izležejo jajčeca, ki se takrat tudi oplodijo.Parijo se kmalu po levitvi samic. Spola se najdeta s pomočjo feromonov, pred samim parjenjem pa je pogost tudi ritual dvorjenja, ki lahko vključuje vidne (značilno mahanje s tipalnicami in kleščami, premikanje telesa) in zvočne signale (npr. praskanje ali potrkovanje po podlagi). Kmalu po parjenju samice izležejo jajčeca, ki se takrat tudi oplodijo.

Takole pa gre rakovica počivat v svoj dom. Nikar je pri tem ne motite. Takole pa gre rakovica počivat v svoj dom. Nikar je pri tem ne motite.

Rakovica je tudi v kulinaričnem svetu zelo iskana. Le v oklepu in delno v nogah ima zelo sočno meso. Najboljše rakovice boste jedli seveda kje ob morju, kjer jih znajo tudi odlično pripraviti. Rakovica je tudi v kulinaričnem svetu zelo iskana. Le v oklepu in delno v nogah ima zelo sočno meso. Najboljše rakovice boste jedli seveda kje ob morju, kjer jih znajo tudi odlično pripraviti.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.