S kopijo prazgodovinskega deblaka po Ljubljanici

23. 8. 2017

Leta 2015 so potapljači iz reke Ljubljanice potegnili na plano dva tisoč let star deblak. Člani projekta Navis pa v teh dneh izdelujejo kopijo tega plovila, ki ga bodo, ko bo narejen, tudi splavili.

Izdelovanja kopije poznoprazgodovinskega deblaka so se mojstri rokodelci lotili že lani, na Vrhniki. Njegov model lahko vidiš na posnetku. Letos pa v Ljubljani izdelujejo še večjega! Po deblo za letošnji drevak je bilo potrebno oditi v gozd. Oglej si posnetek velikega padca!
kako nastaja deblak, si je na Špico že prišel ogledat tudi radovedni Tilen.kako nastaja deblak, si je na Špico že prišel ogledat tudi radovedni Tilen. 2000 let star deblak so člani Zavoda za podvodno arheologijo iz reke Ljubljanice dvignili leta 2015 in bo po končani konservaciji postavljen na ogled v razstavišču Moja Ljubljanica na Vrhniki.2000 let star deblak so člani Zavoda za podvodno arheologijo iz reke Ljubljanice dvignili leta 2015 in bo po končani konservaciji postavljen na ogled v razstavišču Moja Ljubljanica na Vrhniki.

Po uspešnem podvigu gradnje rimskodobnega deblaka na Vrhniki, so se organizatorji projekta Navis odločili, da zgodbo ponovijo! Tokrat bodo gradili daljši in tehnološko bolj zahteven deblak, ki bo po obliki in tipu sledil predlogi poznoprazgodovinskega deblaka s konca 2. stoletja pr. n. št. iz Ljubljanice, ki so ga iz vode potegnili na Vrhniki.

Po dovolj visoko in debelo drevo, da bo iz njega lahko nastala prava replika, je bilo potrebno oditi v gozd. Gozdarji poznavalci so našli drevo, ki je zraslo lepo ravno in je imelo izjemno malo grč vzdolž trupa. Po štetju letnic so gozdarji ugotovili, da so izbrali 124 let starega korenjaka, ki je v v svojem najširšem delu meril kar 1,2 m. 

Kaj vse je potrebno znati, da veliko drevesno deblo spremeniš v čisto pravi čoln, narejen iz samo enega kosa lesa, si lahko ogledaš ob rečnem bregu blizu Gruberjevega kanala v parku Špica, v Ljubljani. Kontinuirana delavnica gradnje deblaka bo trajala vse do konca avgusta, od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure. Različne tematske delavnice, ki prikazujejo življenje v davni preteklosti, in jih organizirajo Skupina STIK, Arheofakt in društvo Vespesjan, pa potekajo ob petkih, in sicer od 17. do 20. ure. Ko bo deblak izdelan, pa se bodo z njim tudi popeljali po Ljubljanici!


  

Foto: E. V., David Badovinac
Video: Youtube
E. V

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.