Dober dan! Jaz sem papiga in govorim!

25. 11. 2020

Papige so zelo zanimivi hišni ljubljenci. Poznamo jih ogromno vrst in - ne boste verjeli - nekatere se lahko naučijo tudi zelo lepo govoriti. Tudi pojejo lahko in plešejo. Zato si jih mnogi izberejo za hišne ljubljenčke, kajti ko imaš papigo doma, je smeh neizogiben. 

Tako kot pse uvrščamo v različne pasme, pri papigah govorimo o različnih vrstah. Tako poznamo okrog 400 različnih vrst papig. Tako kot pse uvrščamo v različne pasme, pri papigah govorimo o različnih vrstah. Tako poznamo okrog 400 različnih vrst papig.

Papige so po naravi divje živali - čeprav jih imajo mnogi za ljubljenčke in jih zapirajo v kletke. Pravimo, da papige niso udomačene, ampak ukročene. So tudi precej trmaste in samosvoje. Kljub temu pa se jih z vztrajnostjo da lepo vzgojiti in privaditi na nekaj navad. So tudi zelo inteligentne živali; potrebujejo pa ogromno pozornosti. Papige so po naravi divje živali - čeprav jih imajo mnogi za ljubljenčke in jih zapirajo v kletke. Pravimo, da papige niso udomačene, ampak ukročene. So tudi precej trmaste in samosvoje. Kljub temu pa se jih z vztrajnostjo da lepo vzgojiti in privaditi na nekaj navad. So tudi zelo inteligentne živali; potrebujejo pa ogromno pozornosti.

Mnogi mislijo, da papiga potrebuje le semena in vodo. To ne drži povsem. Poleg semen se prehranjujejo še z različnimi oreščki, sadjem, zelenim rastlinjem in ličinkami. Veliko papig poje tudi manjše količine zemlje, da tako dobijo potrebne rudnine.Mnogi mislijo, da papiga potrebuje le semena in vodo. To ne drži povsem. Poleg semen se prehranjujejo še z različnimi oreščki, sadjem, zelenim rastlinjem in ličinkami. Veliko papig poje tudi manjše količine zemlje, da tako dobijo potrebne rudnine.

Papige nikakor ne marajo samote in dolgčasa. Ves čas kaj počnejo, predvsem pa obožujejo umske naloge. Igranje z žogico, iskanje hrane, tudi ples, glasbo. Zato je najbolje, da imate kar dve papigi doma, če se že odločite zanje. Papige nikakor ne marajo samote in dolgčasa. Ves čas kaj počnejo, predvsem pa obožujejo umske naloge. Igranje z žogico, iskanje hrane, tudi ples, glasbo. Zato je najbolje, da imate kar dve papigi doma, če se že odločite zanje.

Papige obožujejo smešne prigode, zato se morate z njimi kot lastniki nujno šaliti. Verjeli ali ne, to je nuja. Papige vas bodo še bolj vzljubile. Papige obožujejo smešne prigode, zato se morate z njimi kot lastniki nujno šaliti. Verjeli ali ne, to je nuja. Papige vas bodo še bolj vzljubile.

In kako pričeti tečaje govorjenja? Ponavljati, ponavljati in ponavljati iste besede in stavke. Podobno kot se otrok uči govoriti, se bo tudi papiga. Tako kot ponavljajo za drugimi pticami v naravi, v gospodinjstvu oponašajo človeške besede.In kako pričeti tečaje govorjenja? Ponavljati, ponavljati in ponavljati iste besede in stavke. Podobno kot se otrok uči govoriti, se bo tudi papiga. Tako kot ponavljajo za drugimi pticami v naravi, v gospodinjstvu oponašajo človeške besede.

Pred časom je s svojimi videoposnetki Slovenijo osvojila tudi papiga Kaja. 

Papiga Kaja zna igrati tudi 4 v vrsto.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: YouTube