Pica, od kod prihajaš, koliko si stara?

25. 5. 2020

Danes se vam bodo ob branju pošteno pocedila sline. Govorili bomo namreč o jedi, ki je znana po vsem svetu, neskončno je priljubljena pri otrocih, mladih, pa seveda tudi starejših. Skratka, le kdo ne mara pice? 

Današnja pica izvira iz Neaplja. Kot rečeno, pa na vzhajano testo lahko položimo kar koli. Zelo priljubljene so pice z morskimi sadeži, pa vso zelenjavo, lahko so tudi pikantne, dodamo lahko domačo salamo, kakršne koli začimbe, kislo smetano, tudi čokolado, če želimo. Današnja pica izvira iz Neaplja. Kot rečeno, pa na vzhajano testo lahko položimo kar koli. Zelo priljubljene so pice z morskimi sadeži, pa vso zelenjavo, lahko so tudi pikantne, dodamo lahko domačo salamo, kakršne koli začimbe, kislo smetano, tudi čokolado, če želimo.

Običajna oblika, ki jo poznamo iz picerij, barov, restavracij in lokalov, je okrogla. Seveda pa je lahko tudi pravokotna, če imamo na primer doma tak pekač. Običajna oblika, ki jo poznamo iz picerij, barov, restavracij in lokalov, je okrogla. Seveda pa je lahko tudi pravokotna, če imamo na primer doma tak pekač.

Sestavine na njej so lahko zapečene, lahko pa po koncu peke tudi dodate kakšno svežo zelenjavo ali celo svežo, toplotno neobdelano ribo ali školjko. Sestavine na njej so lahko zapečene, lahko pa po koncu peke tudi dodate kakšno svežo zelenjavo ali celo svežo, toplotno neobdelano ribo ali školjko.

Morda niste vedeli, a pica je v 19. stoletju veljala za jed revežev. To je namreč obložen kruh. Precej soroden sendviču, se strinjate? Le da je toplotno obdelana. Originalna pica je namreč pečena v krušni peči (tudi danes jo imajo mnogi v restavracijah in gostilnah z namenom pečenja pic). Morda niste vedeli, a pica je v 19. stoletju veljala za jed revežev. To je namreč obložen kruh. Precej soroden sendviču, se strinjate? Le da je toplotno obdelana. Originalna pica je namreč pečena v krušni peči (tudi danes jo imajo mnogi v restavracijah in gostilnah z namenom pečenja pic).

Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo. To je Pizzeria Port.Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo. To je Pizzeria Port.

Zaradi kratkega časa peke jo pogosto uvrščajo med hitro hrano, kar pa nikakor ni, predvsem če jo pripravljate sami. Danes tudi ne velja več, da je pica nezdrava hrana. Vse je namreč odvisno od sestavin. Testo je lahko na primer iz pirine, koruzne, konopljine ali kakšne druge moke. Sestavine so lahko zelo ekološke (zelenjava, meso). Tudi paradižnikova omaka je lahko zelo zdrava, pripravljena le iz ekoloških paradižnikov. Prav tako sir. Sestavine so pa seveda lahko tudi prilagojene tako za vegeterijance (tiste, ki ne jedo mesa) kot za vegane (tiste, ki ne jedo popolnoma ničesar, kar je živalskega izvora). Zaradi kratkega časa peke jo pogosto uvrščajo med hitro hrano, kar pa nikakor ni, predvsem če jo pripravljate sami. Danes tudi ne velja več, da je pica nezdrava hrana. Vse je namreč odvisno od sestavin. Testo je lahko na primer iz pirine, koruzne, konopljine ali kakšne druge moke. Sestavine so lahko zelo ekološke (zelenjava, meso). Tudi paradižnikova omaka je lahko zelo zdrava, pripravljena le iz ekoloških paradižnikov. Prav tako sir. Sestavine so pa seveda lahko tudi prilagojene tako za vegeterijance (tiste, ki ne jedo mesa) kot za vegane (tiste, ki ne jedo popolnoma ničesar, kar je živalskega izvora). 

Ja, tudi prepognjena pica obstaja. Izgleda kot kakšna omleta, testo je zgoraj in spodaj, vmes je pa poljuben nadev. Ja, tudi prepognjena pica obstaja. Izgleda kot kakšna omleta, testo je zgoraj in spodaj, vmes je pa poljuben nadev.

Tudi takšne mini pice so danes zelo v modi. Priljubljene so predvsem pri otrocih in kot predjed na kakšnih vrtnih zabavah in rojstnih dnevih. Tudi takšne mini pice so danes zelo v modi. Priljubljene so predvsem pri otrocih in kot predjed na kakšnih vrtnih zabavah in rojstnih dnevih.

Katero bi izbrali? Pišite nam na bansi@rtvslo.si in povejte, kakšno pico imate najraje. Katero bi izbrali? Pišite nam na bansi@rtvslo.si in povejte, kakšno pico imate najraje.

 Tanja Mojzer

Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.