Pica, iz kje prihajaš, koliko si stara?

27. 8. 2019

Danes vam bomo ob branju pošteno pocedili sline. Govorili bomo namreč o jedi, ki je znana po celem svetu, neskončno je priljubljena pri otrocih, mladih, pa seveda tudi starejših. Skratka, le kdo ne mara pice? 

Današnja pica izvira iz Neaplja. Kot rečeno, pa na vzhajano testo lahko položimo kar koli. Zelo priljubljene so pice z morskimi sadeži, pa vso zelenjavo, lahko so tudi pikantne pice, dodamo lahko domačo salamo, kakršne koli začimbe, kislo smetano, tudi čokolado, če želimo. Današnja pica izvira iz Neaplja. Kot rečeno, pa na vzhajano testo lahko položimo kar koli. Zelo priljubljene so pice z morskimi sadeži, pa vso zelenjavo, lahko so tudi pikantne pice, dodamo lahko domačo salamo, kakršne koli začimbe, kislo smetano, tudi čokolado, če želimo.

Običajna oblika, ki jo poznamo iz picerij, barov, restavracij in lokalov, je okrogle oblike. Seveda pa je lahko tudi pravokotne, če imamo na primer doma takšen pekač. Običajna oblika, ki jo poznamo iz picerij, barov, restavracij in lokalov, je okrogle oblike. Seveda pa je lahko tudi pravokotne, če imamo na primer doma takšen pekač.

Sestavine na njej so lahko zapečene, lahko pa po koncu peke tudi dodate kakšno svežo zelenjavo ali celo svežo, toplotno neobdelano ribo ali školjko. Sestavine na njej so lahko zapečene, lahko pa po koncu peke tudi dodate kakšno svežo zelenjavo ali celo svežo, toplotno neobdelano ribo ali školjko.

Morda niste vedeli, a pica je v 19. stoletju veljala za jed revežev. Kakor koli pogledamo je to namreč obložen kruh. Precej soroden sendviču, se strinjate? Le da je toplotno obdelana. Originalna pica je namreč pečena v krušni peči (tudi danes jo imajo mnogi v restavracijah in gostilnah z namenom pečenja pic). Morda niste vedeli, a pica je v 19. stoletju veljala za jed revežev. Kakor koli pogledamo je to namreč obložen kruh. Precej soroden sendviču, se strinjate? Le da je toplotno obdelana. Originalna pica je namreč pečena v krušni peči (tudi danes jo imajo mnogi v restavracijah in gostilnah z namenom pečenja pic).

Prvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo. To je Pizzeria PortPrvo pico z oblogo iz paradižnikov so spekli okrog leta 1750. Leta 1830 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo. To je Pizzeria Port

Zaradi kratkega časa peke jo pogosto uvrščajo med hitro hrano, kar pa nikakor ni, predvsem če jo pripravljate sami. Danes tudi več ne velja, da je pica nezdrava hrana. Vse je namreč odvisno od sestavin. Testo je lahko na primer iz pirine, koruzne, konopljine ali kakšne druge moke. Sestavine so lahko zelo ekološke (zelenjava, meso). Tudi paradižnikova omaka je lahko zelo zdrava, pripravljena le iz ekoloških pelatov. Prav tako sir. Sestavine so pa seveda lahko tudi prilagojene tako za vegeterijance (tiste, ki ne jedo mesa), kot za vegane (tiste, ki ne jedo popolnoma ničesar, kar je živalskega izvora). Zaradi kratkega časa peke jo pogosto uvrščajo med hitro hrano, kar pa nikakor ni, predvsem če jo pripravljate sami. Danes tudi več ne velja, da je pica nezdrava hrana. Vse je namreč odvisno od sestavin. Testo je lahko na primer iz pirine, koruzne, konopljine ali kakšne druge moke. Sestavine so lahko zelo ekološke (zelenjava, meso). Tudi paradižnikova omaka je lahko zelo zdrava, pripravljena le iz ekoloških pelatov. Prav tako sir. Sestavine so pa seveda lahko tudi prilagojene tako za vegeterijance (tiste, ki ne jedo mesa), kot za vegane (tiste, ki ne jedo popolnoma ničesar, kar je živalskega izvora). 

Ja, tudi prepognjena pica obstaja. Izgleda kot kakšna omleta, testo je zgoraj in spodaj, vmes je pa poljuben nadev. Ja, tudi prepognjena pica obstaja. Izgleda kot kakšna omleta, testo je zgoraj in spodaj, vmes je pa poljuben nadev.

Tudi takšne mini pice so danes zelo v modi. Priljubljene so predvsem pri otrocih in kot predjed na kakšnih vrtnih zabavah in rojstnih dnevih. Tudi takšne mini pice so danes zelo v modi. Priljubljene so predvsem pri otrocih in kot predjed na kakšnih vrtnih zabavah in rojstnih dnevih.

Katero bi izbrali? Pišite nam na bansi@rtvslo.si in povejte, kakšno pico imate najraje. Katero bi izbrali? Pišite nam na bansi@rtvslo.si in povejte, kakšno pico imate najraje.

 Tanja Mojzer

Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.