Av, kako pikaš!

3. 8. 2020

Na kaj najprej pomislite, ko slišite "kaktus". Zagotovo sta to dve stvari. Prva: Joj, pikajo! In druga: Ni ga treba skoraj nič zalivati. Ja, prav imate! To sta dve osnovni stvari, a poglejmo to resnično zelo zanimivo rastlino še malce podrobneje. 

Kaktusi rastejo v Severni in Južni Ameriki, v tropski Afriki, na Madagaskarju, Šrilanki in drugod, kjer je tropsko in subtropsko podnebje. V Indiji, Avstraliji, Sredozemlju in v južnih delih Azije rastoči kaktusi so prineseni in so v Avstraliji skoraj povzročili ekološko katastrofo, saj so se razmnožili neverjetno hitro. Kaktusi rastejo v Severni in Južni Ameriki, v tropski Afriki, na Madagaskarju, Šrilanki in drugod, kjer je tropsko in subtropsko podnebje. V Indiji, Avstraliji, Sredozemlju in v južnih delih Azije rastoči kaktusi so prineseni in so v Avstraliji skoraj povzročili ekološko katastrofo, saj so se razmnožili neverjetno hitro.

Največ vrst kaktusov raste v Mehiki, posebno v pokrajini Tehuacan, prilagodili pa so se tudi hladnejšim področjem osrednje Severne Amerike (Teksas, Nova Mehika, Kalifornija, Arizona...). Najdemo jih tudi v Montani, Idahu, Utahu in Koloradu, vse do Kanadske meje. V tropskem delu srednje Amerike preidejo kroglasti kaktusi v stebričarje in epifite (o epifitu govorimo, ko ima rastlina korenino na drevesnem deblu ali vejah in ne v zemlji - to pomeni, da raste dobesedno na drevesu).Največ vrst kaktusov raste v Mehiki, posebno v pokrajini Tehuacan, prilagodili pa so se tudi hladnejšim področjem osrednje Severne Amerike (Teksas, Nova Mehika, Kalifornija, Arizona...). Najdemo jih tudi v Montani, Idahu, Utahu in Koloradu, vse do Kanadske meje. V tropskem delu srednje Amerike preidejo kroglasti kaktusi v stebričarje in epifite (o epifitu govorimo, ko ima rastlina korenino na drevesnem deblu ali vejah in ne v zemlji - to pomeni, da raste dobesedno na drevesu).

Naravno okolje kaktusov so področja, kjer pade manj kot 100 milimetrov padavin na leto. Večinoma so razširjeni v polpuščavah in pogosto rastejo v senci večjih dreves, vendar je tudi precej takih pokrajin, kjer kaktusi tudi deset let ne dočakajo padavin. Naravno okolje kaktusov so področja, kjer pade manj kot 100 milimetrov padavin na leto. Večinoma so razširjeni v polpuščavah in pogosto rastejo v senci večjih dreves, vendar je tudi precej takih pokrajin, kjer kaktusi tudi deset let ne dočakajo padavin.

To pa je ogromen kaktus, kajne? Že pravo drevo! To pa je ogromen kaktus, kajne? Že pravo drevo!

Poglejte jih - zelo razlilčni so si med seboj, kajne? Poglejte jih - zelo razlilčni so si med seboj, kajne?

Steblo kaktusov ima osrednji sočni stržen, okoli katerega teče žilno snopje, ki lahko s staranjem rastline oleseni in tvori oporo mehkemu sočnemu tkivu. Okoli stržena je sočno tkivo, ki skrbi predvsem za skladiščenje vode. Zunanja trša skorja vsebuje klorofil, ki omogoča fotosintetsko presnovo ogljikovega dioksida in vode v sladkorje.Steblo kaktusov ima osrednji sočni stržen, okoli katerega teče žilno snopje, ki lahko s staranjem rastline oleseni in tvori oporo mehkemu sočnemu tkivu. Okoli stržena je sočno tkivo, ki skrbi predvsem za skladiščenje vode. Zunanja trša skorja vsebuje klorofil, ki omogoča fotosintetsko presnovo ogljikovega dioksida in vode v sladkorje.

 Kaktusi so večletne rastline in živijo od nekaj let do več kot 300 let. Nekateri manjši kaktusi cvetijo že v drugem letu starosti in živijo od 10 do 25 let, veliki stebričarji pa lahko cvetijo šele po petdesetem letu starosti in doživijo nekaj stoletij. Kaktusi rastejo zelo počasi. Veliki arizonski stebričar zraste v prvem desetletju le približno 10 cm v višino, prvič pa cveti šele po petdesetih letih. Kaktusi so večletne rastline in živijo od nekaj let do več kot 300 let. Nekateri manjši kaktusi cvetijo že v drugem letu starosti in živijo od 10 do 25 let, veliki stebričarji pa lahko cvetijo šele po petdesetem letu starosti in doživijo nekaj stoletij. Kaktusi rastejo zelo počasi. Veliki arizonski stebričar zraste v prvem desetletju le približno 10 cm v višino, prvič pa cveti šele po petdesetih letih.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.