Kivi! Ta kosmati sadež!

7. 8. 2020

Danes bomo podrobneje spoznali sadež, ki ga mnogi obožujejo, še bolj pa bi ga, če ga ne bi bilo treba lupiti. Ja, tako pač je z nekaterim sadjem in zelenjavo ‒ treba se mu je malce posvetiti, preden ga zaužijemo. 


Slišali smo že, da je kivi podoben krompirju. No, ja, vse dokler ga ne olupimo ali prerežemo na pol. S krompirjem imata sorodno le barvo in pa morda velikost. 

Kivi izhaja iz Kitajske, čeprav ga danes najdemo v skoraj vseh državah sveta, značilen pa je postal za Novo Zelandijo. Tudi pri nas dobro uspeva, predvsem na Primorskem, kjer so temperature skozi vse leto višje. Kivi izhaja iz Kitajske, čeprav ga danes najdemo v skoraj vseh državah sveta, značilen pa je postal za Novo Zelandijo. Tudi pri nas dobro uspeva, predvsem na Primorskem, kjer so temperature skozi vse leto višje.

Kivi lahko tako kot vse drugo sadje odlično kombinirate s kosmiči, jogurtom, lahko se uporabi v sladicah, smutijih (zmešančkih) in mnogih drugih jedeh. Kivi lahko tako kot vse drugo sadje odlično kombinirate s kosmiči, jogurtom, lahko se uporabi v sladicah, smutijih (zmešančkih) in mnogih drugih jedeh.

Že nekaj časa je glavna proizvajalka kivija Italija, njej pa sledijo Nova Zelandija, Čile, Francija, Grčija, Japonska in ZDA. Kivi še vedno gojijo na Kitajskem, njegovem rojstnem kraju, a zanimivo, Kitajska ni nikoli prišla na seznam največjih desetih pridelovalcev tega sadeža.Že nekaj časa je glavna proizvajalka kivija Italija, njej pa sledijo Nova Zelandija, Čile, Francija, Grčija, Japonska in ZDA. Kivi še vedno gojijo na Kitajskem, njegovem rojstnem kraju, a zanimivo, Kitajska ni nikoli prišla na seznam največjih desetih pridelovalcev tega sadeža.

Tudi takšen sočen in osvežilen napitek si lahko pripravite iz kivija. Lahko ga poskušate ožeti tako kot limono, nekaj koščkov pa narežete na rezine. Res pa je tudi, da mnogi naenkrat ne morejo pojesti prevelike količine kivija, saj ima precej močno kislino, zaradi česar mnoge prične malce peči jezik. Draženje lahko povzročajo tudi semena. Tudi takšen sočen in osvežilen napitek si lahko pripravite iz kivija. Lahko ga poskušate ožeti tako kot limono, nekaj koščkov pa narežete na rezine. Res pa je tudi, da mnogi naenkrat ne morejo pojesti prevelike količine kivija, saj ima precej močno kislino, zaradi česar mnoge prične malce peči jezik. Draženje lahko povzročajo tudi semena.

Tako pa boste videli kivi rasti. Je kot plezalka, mnogi ga uporabljajo na terasi namesto senčnika, saj se lahko ovije okrog latja, ki mu ga boste nastavili, njegovi precej veliki listi pa bodo kot odlična senca pred premočnim sončkom. Sadeži bodo viseli in čakali, da dozorijo. Tako pa boste videli kivi rasti. Je kot plezalka, mnogi ga uporabljajo na terasi namesto senčnika, saj se lahko ovije okrog latja, ki mu ga boste nastavili, njegovi precej veliki listi pa bodo kot odlična senca pred premočnim sončkom. Sadeži bodo viseli in čakali, da dozorijo.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.