Tisto zeleno! Špinača!

21. 4. 2021

Ja, danes bomo govorili o tistem zelenem na krožniku. O špinači. Mnogi jo neskončno obožujejo, pri mnogih pa je "tisto zeleno" prvo na seznamu hrane, "ki je res maram". A pripraviti se jo da na toliko različnih načinov: jeste jo lahko tako svežo kot kuhano. In, seveda, zelo zdrava je. 

Špinača, ki jo vidimo na vrtu, je videti zelo podobno kot glavnata solata. Le njeni listi so nekoliko manjši in debelejši. Špinača, ki jo vidimo na vrtu, je videti zelo podobno kot glavnata solata. Le njeni listi so nekoliko manjši in debelejši. 

 Morda niste vedeli, da špinači pravijo kraljica zelenjave? Vsebuje namreč izmed vseh vrst zelenjave največ flavonoidov in karotenoidov. Poleg tega vsebuje tudi vitamine (predvsem A, B, E in K), minerale, mikroelemente, mangan, jod, cink, selen in kalij. Špinačni listi vsebujejo tudi železo, vendar ga naše telo absorbira v zelo majhnih količinah. Morda niste vedeli, da špinači pravijo kraljica zelenjave? Vsebuje namreč izmed vseh vrst zelenjave največ flavonoidov in karotenoidov. Poleg tega vsebuje tudi vitamine (predvsem A, B, E in K), minerale, mikroelemente, mangan, jod, cink, selen in kalij. Špinačni listi vsebujejo tudi železo, vendar ga naše telo absorbira v zelo majhnih količinah.

Seveda jo lahko dodate tudi na pico, zakaj pa ne? Lahko pa iz nje naredite tudi lazanjo, njoke, špagete, juho, jo jeste surovo kot običajno zeleno solato in še mnogo drugih načinov je. Seveda jo lahko dodate tudi na pico, zakaj pa ne? Lahko pa iz nje naredite tudi lazanjo, njoke, špagete, juho, jo jeste surovo kot običajno zeleno solato in še mnogo drugih načinov je.

Smoothi ali šejk iz špinače in na primer banane ali hruške je izvrsten. Smoothi ali šejk iz špinače in na primer banane ali hruške je izvrsten.

Pred uživanjem je priporočljivo, da jo blanširate. To pomeni, da jo za zelo kratek čas (minuto ali dve) potopite v vrelo vodo. Ne kuhate je, ampak samo potopite v vodo. Na ta način iz nje izločite kar največ oksalne kisline, hkrati pa ne izgubite hranilnih snovi.Pred uživanjem je priporočljivo, da jo blanširate. To pomeni, da jo za zelo kratek čas (minuto ali dve) potopite v vrelo vodo. Ne kuhate je, ampak samo potopite v vodo. Na ta način iz nje izločite kar največ oksalne kisline, hkrati pa ne izgubite hranilnih snovi.

Med najpogostejšimi načini, kako jo pripraviti, je omaka kot priloga. Pripravite jo zelo preprosto: česen prepražite na olju, dodate zmiksano špinačo in nato smetano za kuhanje in malce kisle smetane. Nastana zelo okusna omaka. Najpogosteje se servira zraven kuhane govedine in krompirja ter kuhanih ali pečenih jajc na oko. Med najpogostejšimi načini, kako jo pripraviti, je omaka kot priloga. Pripravite jo zelo preprosto: česen prepražite na olju, dodate zmiksano špinačo in nato smetano za kuhanje in malce kisle smetane. Nastana zelo okusna omaka. Najpogosteje se servira zraven kuhane govedine in krompirja ter kuhanih ali pečenih jajc na oko.

Vitamin C v špinači varuje imunski sistem in obnavlja hormone, vitamina E je dober za vid, delovanje srca in duševno zdravje. Špinača je tudi dober vir kalcija, ki je izjemno pomemben za tvorbo kosti, zob, živčevja (zato zmiksano špinačo kar hitro lahko ponujamo tudi dojenčkom). Vsebuje tudi primerno obliko bakra, ki je izvrsten za nastajanje krvi in celično dihanje.Vitamin C v špinači varuje imunski sistem in obnavlja hormone, vitamina E je dober za vid, delovanje srca in duševno zdravje. Špinača je tudi dober vir kalcija, ki je izjemno pomemben za tvorbo kosti, zob, živčevja (zato zmiksano špinačo kar hitro lahko ponujamo tudi dojenčkom). Vsebuje tudi primerno obliko bakra, ki je izvrsten za nastajanje krvi in celično dihanje.

Zelo pogost način, kako shraniti špinačo za ozimnico, je, da jo zmiksate in zamrznete. Ravno takšna se nato uporablja za špinačno omako. Zelo pogost način, kako shraniti špinačo za ozimnico, je, da jo zmiksate in zamrznete. Ravno takšna se nato uporablja za špinačno omako.

Kaj pa vi? Jo obožujete? Pišite nam na bansi@rtvslo.si 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay