Zakaj lasje neprestano rastejo?

27. 12. 2019

Lasje se neprestano obnavljajo, a če pogledamo podrobneje, je njihov življenjski cikel sestavljen iz treh obdobij, ki se v običajnih razmerah neprestano ponavljajo.

Zelo zanimiv podatek: človek ima na glavi od 100.000 do 130.000 las, vsak las dnevno zraste v povprečju 0,35 milimetra, to je 12 centimetrov v enem letu, hitreje pa lasje rastejo poleti kot pozimi, prav tako hitreje rastejo podnevi kot ponoči.Zelo zanimiv podatek: človek ima na glavi od 100.000 do 130.000 las, vsak las dnevno zraste v povprečju 0,35 milimetra, to je 12 centimetrov v enem letu, hitreje pa lasje rastejo poleti kot pozimi, prav tako hitreje rastejo podnevi kot ponoči.

Lasje so iz keratina, enako kot nohti in povrhnjica kože, vsebujejo pa lahko do 30 odstotkov vode. Življenjski cikel lasu v povprečju traja 5 let in pol.Lasje so iz keratina, enako kot nohti in povrhnjica kože, vsebujejo pa lahko do 30 odstotkov vode. Življenjski cikel lasu v povprečju traja 5 let in pol.

Vas zanima še, kako to, da imajo nekateri skodrane, nekateri pa ravne lase? Na to vpliva število disulfidnih mostičkov med proteini v lasnem steblu. Las je iz treh plasti: sredice, skorje in povrhnjice.Vas zanima še, kako to, da imajo nekateri skodrane, nekateri pa ravne lase? Na to vpliva število disulfidnih mostičkov med proteini v lasnem steblu. Las je iz treh plasti: sredice, skorje in povrhnjice.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.