MOJE TELO: Zakaj je dober paradižnik?

13. 7. 2021

Poletje je čas, ko dozori paradižnik. Ga obožujete? Kakšnega imate najraje - češnjevega ali malce večjega? Imate raje surovega v solati ali pripravljnega kot toplo jed? 

Pradižnik izvira iz Južne, Srednje in delno tudi z juga Severne Amerike. Najbolje uspeva v zmernem podnebju in in je enoletna rastlina, za katero je značilno, da se pogosto ovija tudi okoli drugih rastlin. Sadika paradižnika lahko v višino doseže tudi do tri metre. Ima liste, ki merijo od deset do petindvajset centimetrov. Velja za izjemno sočen plod. Pradižnik izvira iz Južne, Srednje in delno tudi z juga Severne Amerike. Najbolje uspeva v zmernem podnebju in in je enoletna rastlina, za katero je značilno, da se pogosto ovija tudi okoli drugih rastlin. Sadika paradižnika lahko v višino doseže tudi do tri metre. Ima liste, ki merijo od deset do petindvajset centimetrov. Velja za izjemno sočen plod. 

Paradižnik ima zelo malo kalorij, vode pa vsebuje kar 94 odstotkov. Ima 1 % beljakovin, 0,3 % maščob in 4 % ogljikovih hidratov ter veliko vitaminov in določene organske kisline, ki ugodno vplivajo na notranje organe. Zaradi visoke vsebnosti vode pa tudi osvežuje in odžeja. Njegova prednost je tudi ta, da ga zrelega lahko jemo surovega, kuhanega ali popečenega. In čeprav spada med sadje, ga jemo kot zelenjavo.Paradižnik ima zelo malo kalorij, vode pa vsebuje kar 94 odstotkov. Ima 1 % beljakovin, 0,3 % maščob in 4 % ogljikovih hidratov ter veliko vitaminov in določene organske kisline, ki ugodno vplivajo na notranje organe. Zaradi visoke vsebnosti vode pa tudi osvežuje in odžeja. Njegova prednost je tudi ta, da ga zrelega lahko jemo surovega, kuhanega ali popečenega. In čeprav spada med sadje, ga jemo kot zelenjavo.

Pripravimo ga lahko na veliko različnih načinov. Nepogrešljiv je na piknikih in na pici, v omakah z mletim mesom in podobno. Pripravimo ga lahko na veliko različnih načinov. Nepogrešljiv je na piknikih in na pici, v omakah z mletim mesom in podobno.

 Paradižnikov je več vrst, vsem najbolj znan pa je okrogel, rdeč paradižnik. Ta vsebuje veliko sadne kisline, medtem ko ima tako imenovani mesnati paradižnik v sebi večji delež mesa. Je bolj sladek, saj vsebuje manj sadne kisline. Verjetno vsem dobro poznana vrsta paradižnika je tudi koktajl paradižnik, imenovan tudi češnjevec. Od drugih se razlikuje po svoji majhnosti in barvi, ki je lahko rdeča, rumena ali oranžna. Paradižnikov je več vrst, vsem najbolj znan pa je okrogel, rdeč paradižnik. Ta vsebuje veliko sadne kisline, medtem ko ima tako imenovani mesnati paradižnik v sebi večji delež mesa. Je bolj sladek, saj vsebuje manj sadne kisline. Verjetno vsem dobro poznana vrsta paradižnika je tudi koktajl paradižnik, imenovan tudi češnjevec. Od drugih se razlikuje po svoji majhnosti in barvi, ki je lahko rdeča, rumena ali oranžna.

Vsebuje veliko vitamina A in C. Obogaten je tudi z minerali, še posebej s kalcijem, železom in magnezijem. Paradižnik je znan kot hrana, ki pogasi žejo, nas osveži in spodbuja apetit.Vsebuje veliko vitamina A in C. Obogaten je tudi z minerali, še posebej s kalcijem, železom in magnezijem. Paradižnik je znan kot hrana, ki pogasi žejo, nas osveži in spodbuja apetit.

Tanja Mojzer
foto: Pixabay