Video: Kako se sinhronizirajo risanke?

5. 8. 2017

Danes smo za vas pripravili zelo zanimiv obisk studia, v katerem se sinhronizirajo risanke, serije in filmi. V tem studio pa se lahko tudi snemajo pesmi. Vas zanima, kako poteka sinhronizacija? Vabljeni na video in fotopotep! 

Sinhronizacija poteka v posebej za to opremljenih studijih. Zelo pomembno je, da je zvok čist, da ni nobenih motečih faktorjev (na primer zvok avtomobilov iz ceste, zvok ljudi, ki se pogovarjajo in podobno). Zato so ti studiji zvočno izolirani s posebnimi materiali, ki so povsod po steni. Sinhronizacija poteka v posebej za to opremljenih studijih. Zelo pomembno je, da je zvok čist, da ni nobenih motečih faktorjev (na primer zvok avtomobilov iz ceste, zvok ljudi, ki se pogovarjajo in podobno). Zato so ti studiji zvočno izolirani s posebnimi materiali, ki so povsod po steni.

V studiu je oseba, ki posoja glas določenemu junaku. V sosednjem prostoru pa je tehnik, ki vse to zelo pozorno posluša in snema. V studiu je oseba, ki posoja glas določenemu junaku. V sosednjem prostoru pa je tehnik, ki vse to zelo pozorno posluša in snema.

Tukaj smo med posojanjem glasu Alvinu ujeli pevca in glasbenika Alexa Volaska.

Med studijem in prostorom, kjer je tehnik, je ponavadi vedno okno, da lahko vidita drug drugega. Med studijem in prostorom, kjer je tehnik, je ponavadi vedno okno, da lahko vidita drug drugega.

 Podobno kot risanke se sinhronizirajo tudi serije in filmi. 

Tehnik oziroma rečemo mu tudi tonski mojster mora biti izjemno natančen pri poslušanju osebe, ki posoja glas. Prav vsako besedo posebej spremlja, če se primerno usklajuje z junakom in takoj opozori, če se zraven besedila prikrade kakšen moteč zvok. Tehnik oziroma rečemo mu tudi tonski mojster mora biti izjemno natančen pri poslušanju osebe, ki posoja glas. Prav vsako besedo posebej spremlja, če se primerno usklajuje z junakom in takoj opozori, če se zraven besedila prikrade kakšen moteč zvok.

Ta siva obloga povsod po stenah je v studijih zato, da zvok ne odmeva in da se ne slišijo moteči zvoki od zunaj. Temu rečemo, da je studio zvočno izoliran. Materiali, kako opremiti studio so zelo različni po barvi in dizajnih, a vsi imajo isto nalogo: preprečiti vdor motečih zvokov od zunaj. Ta siva obloga povsod po stenah je v studijih zato, da zvok ne odmeva in da se ne slišijo moteči zvoki od zunaj. Temu rečemo, da je studio zvočno izoliran. Materiali, kako opremiti studio so zelo različni po barvi in dizajnih, a vsi imajo isto nalogo: preprečiti vdor motečih zvokov od zunaj.

Ko smo vkorakali v studio mi, je potekalo snemanje, na katerem je naš znani slovenski pevec in glasbenik Alex Volasko posodil glas Alvinu. Sicer so v veliki večini sinhronizatorji pevci, pevke in igralci. Ni pa seveda nujno. Ponavadi za sinhroniziranje potekajo avdicije, saj je potrebno najti osebo, ki bo kar najbolje znala predstaviti določeni lik v risanki. Včasih je potreben nižji, včasih višji glas.Ko smo vkorakali v studio mi, je potekalo snemanje, na katerem je naš znani slovenski pevec in glasbenik Alex Volasko posodil glas Alvinu. Sicer so v veliki večini sinhronizatorji pevci, pevke in igralci. Ni pa seveda nujno. Ponavadi za sinhroniziranje potekajo avdicije, saj je potrebno najti osebo, ki bo kar najbolje znala predstaviti določeni lik v risanki. Včasih je potreben nižji, včasih višji glas.

Prav vsak stavek, včasih pa tudi posamezno besedo, je potrebno razločno sinhronizirati. Če tehnik presodi, da se ne sliši dovolj dobro, jo mora sinhronizator ponoviti. Ponavlja tako dolgo, dokler ni zvok kar se da primerno usklajen z likom in s sliko. Prav vsak stavek, včasih pa tudi posamezno besedo, je potrebno razločno sinhronizirati. Če tehnik presodi, da se ne sliši dovolj dobro, jo mora sinhronizator ponoviti. Ponavlja tako dolgo, dokler ni zvok kar se da primerno usklajen z likom in s sliko.

Pevec in glasbenik Alex Volasko: "Obožujem risanke, res je zelo zanimivo, ko lahko glas posodiš enemu junaku iz risanke. Čudovita izkušnja!".Pevec in glasbenik Alex Volasko: "Obožujem risanke, res je zelo zanimivo, ko lahko glas posodiš enemu junaku iz risanke. Čudovita izkušnja!".

Osnovnošolec pa je glas posodil enemu izmed junakov v seriji, 100 stvari, ki jih je potrebno narediti pred srednjo šolo. Pri sinhronizaciji lahko sodelujejo otroci, učenci ali odrasli; odvisno od lika oziroma junaka, ki v filmu, seriji ali risanki nastopa. Osnovnošolec pa je glas posodil enemu izmed junakov v seriji, 100 stvari, ki jih je potrebno narediti pred srednjo šolo. Pri sinhronizaciji lahko sodelujejo otroci, učenci ali odrasli; odvisno od lika oziroma junaka, ki v filmu, seriji ali risanki nastopa.

Posoditi glas kakšnemu junaku je zelo kreativno in natančno delo. Poteka pa tudi precej počasi, saj kot smo dejali, je potrebno prav vsak stavek ali besedo primerno izgovoriti, paziti na pravilno glasnost, naglas in podobno. Posoditi glas kakšnemu junaku je zelo kreativno in natančno delo. Poteka pa tudi precej počasi, saj kot smo dejali, je potrebno prav vsak stavek ali besedo primerno izgovoriti, paziti na pravilno glasnost, naglas in podobno.

Najpogostejše besede tonskega mojstra so: "Tri, štiri zdaj, gremo!" In pa. "Ni v redu! Še enkrat! Še enkrat! Še enkrat! Ne, ne, ne, ne, dajmo še enkrat ta stavek!"Najpogostejše besede tonskega mojstra so: "Tri, štiri zdaj, gremo!" In pa. "Ni v redu! Še enkrat! Še enkrat! Še enkrat! Ne, ne, ne, ne, dajmo še enkrat ta stavek!"

Originalni zvok se lahko tudi s pomočjo različnih računaniških programov zelo spremeni (je hitrejši, popačen, povsem drugačen kot je bil posnet). Kajti včasih to zahteva sam lik (še posebej pogosto je to v risankah, kjer nastopajo živali in različni predmeti). Veverička npr. lahko govori zelo visoko in hitro. Kakšni avtomobilčki prav tako. Originalni zvok se lahko tudi s pomočjo različnih računaniških programov zelo spremeni (je hitrejši, popačen, povsem drugačen kot je bil posnet). Kajti včasih to zahteva sam lik (še posebej pogosto je to v risankah, kjer nastopajo živali in različni predmeti). Veverička npr. lahko govori zelo visoko in hitro. Kakšni avtomobilčki prav tako.

Včasih lahko že v prvem poskusu sinhronizator odlično posodi glas kakšnemu liku, včasih je pa potrebno velikokrat ponoviti. Nekatere vloge zahtevajo tudi petje (npr. operno petje v risankah in animiranih filmih je zelo pogosto). Včasih lahko že v prvem poskusu sinhronizator odlično posodi glas kakšnemu liku, včasih je pa potrebno velikokrat ponoviti. Nekatere vloge zahtevajo tudi petje (npr. operno petje v risankah in animiranih filmih je zelo pogosto).

"Še enkrat, še enkrat, še trikrat! Potem pa mogoče bo!""Še enkrat, še enkrat, še trikrat! Potem pa mogoče bo!"

Tudi stena, ki sicer ni studio, ampak je v njej tonski mojster je ponavadi izolirana, predvsem tam, kjer meji na studio. Tudi stena, ki sicer ni studio, ampak je v njej tonski mojster je ponavadi izolirana, predvsem tam, kjer meji na studio.

Takšen pogled ima sinhronizator iz studia. Takšen pogled ima sinhronizator iz studia.

Kaj menite? Je zanimivo to delo? Bi se preizkusili v njem? Velikokrat namreč potrebujejo tudi otroke ali osnovnošolce za potrebe v raznih risankah in filmih. Kaj menite? Je zanimivo to delo? Bi se preizkusili v njem? Velikokrat namreč potrebujejo tudi otroke ali osnovnošolce za potrebe v raznih risankah in filmih.

Besedilo, video in foto: Tanja Mojzer
Montaža videa: Maja Ikanović

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.