Avokado: novo življenje iz koščice

24. 7. 2019

Avokado velja za enega najbolj zdravih sadežev na zemlji.

Vsebuje namreč vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor, magnezij in kalij. Poleg tega je bogat s prehranskimi vlakninami in beljakovinami, vsebuje tudi veliko zdravih enkrat nenasičenih maščob. Ampak to še ni vse. Sadež ni le zdrav in okusen, ampak vsebuje tudi plodno seme, iz katerega lahko zraste pravo, veliko drevo.

In ker za to, da vzgojimo kakšno zeleno rastlino več, ni nikoli napačen ali prepozen čas, se bomo danes naučili, kako to vzgojiti iz avokada.

Potrebovali boste sadež, ki naj bo dovolj zrel. Poskusite nanj pritisniti s prsti, če se vam ne upira in prst pusti vdolbino, potem bo ravno pravšnji. Iz sadeža si pripravite namaz, sladoled ali kaj podobnega, koščico pa prihranite.

Koščico najprej dobro operite, nato pa ji odstranite ovoj, kot vidite na spodnji fotografiji.

S tem, ko odstranimo ovoj, pripomoremo k temu, da voda laže prodre v notranjost. Nasprotno pa, če tega ne storimo, se bo ovoj zasušil in se lahko zgodi, da novi rastlini ne bo uspelo prilesti na plano.

Zdaj potrebujete še plastičen lonček (lahko je tudi skodelica ali kozarec) in tri zobotrebce ali ošiljene palčke. In vodo. Na fotografiji zgoraj je spodnji del, ki mora biti v vodi. Ko bo namreč čas, bo tukaj nastala razpoka in iz nje bo pokukala korenina.

V zgornji del koščice zapičimo zobotrebce. Trije do dovolj, da bodo koščico oziroma seme držali nad vodo.

V lonček dodamo vodo in vanj položimo koščico, ki mora biti v vodi vsaj do polovice ali še bolje malo več.

Lonček postavite na svetel in sončen konec stanovanja in počakajte. Več kot mu boste privoščili sončne svetlobe, prej bo začel rasti, oziroma bo naredil korenino.

Takole so videti različne faze. Pri prvem se še nič ne dogaja, pri drugem že lahko vidite razpoko in korenine, iz tretjega pa že raste tudi stebelce. 

Po nekaj tednih bo stebelce dobilo tudi liste.

Potem pa potrebujete le še malo večji, a ne prevelik lonec, zemljo in avokado posadite.

Foto: mp

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

 

Sodelujte v nagradni igri za film Božiček, kam si se nam skril?!