Zelo zloben hrošč

24. 6. 2020

Začetek poletja je tukaj, vrtnine s polnim zagonom rastejo iz dneva v dan. Treba pa jih je seveda tudi redno spremljati, kajti škodljivci kar naprej neprestano prežijo za svojo "hrano", ki pa je v prvi vrsti seveda namenjena nam. Že zdaj ali pa za ozimnico. 

Eden izmed takšnih zelo velikih nepridipravov je koloradski hrošč. Niti ni precej velik, a razmnožuje se izredno hitro in tako odrasli kot ličinke jedo krompirjevo zelenje s polno paro. 

Če ga ne boste pregnali iz vašega vrta, se zna zgoditi, da ne boste izkopali prav nobenega krompirja. 

Odrasel koloradski hrošč. Ne morete ga zgrešiti. Ima rjave proge na hrbtu. Ličinke pa so na prvi pogled celo nekoliko podobne pikapolonicam, saj so oranžne barve s pikicami. Odrasel koloradski hrošč. Ne morete ga zgrešiti. Ima rjave proge na hrbtu. Ličinke pa so na prvi pogled celo nekoliko podobne pikapolonicam, saj so oranžne barve s pikicami.

Koloradski hrošč naj bi svoje ime dobil po Koloradu, ki je zvezna država v Ameriki. Tam bi ga naj namreč prvič zasledili leta 1811. Izjemno mu dišijo zeleni nadzemni listi krompirja in morda bi se lotil le še jajčevca. Če jih boste na krompirju opazili le nekaj, bodite brez skrbi, da jih bo v parih dneh že neskončno. Zato je potrebno hitro ukrepati. 

Videli ga boste takoj, saj zelo izstopa po svojih ravnih rjavih črtah na zelenih listih krompirja. Videli ga boste takoj, saj zelo izstopa po svojih ravnih rjavih črtah na zelenih listih krompirja.

Tako pa izgledajo ličinke. So malce manjše od odraslega hrošča, čeprav so tudi precej velike. Prepoznate jih po oranžni barvi. Tako pa izgledajo ličinke. So malce manjše od odraslega hrošča, čeprav so tudi precej velike. Prepoznate jih po oranžni barvi.

Seveda pa to ne pomeni, da je scenarij tako črn, vi le opazujte, kaj se dogaja na vrtu in pravočasno škropite s kakšnim povsem ekološkim škropivom - tudi preventivno takrat, ko je krompirček še zelo majhen, nikakor ne bo škodilo. 

Najbolj ekološko je, da jih dejansko z rokami poberete ali poškropite z vodo, v kateri so se namakale koprive. Najbolj ekološko je, da jih dejansko z rokami poberete ali poškropite z vodo, v kateri so se namakale koprive.

Tanja Mojzer

Foto: Bobo in Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.