Sladoled, kako si nastal! In kdaj?

4. 9. 2020

Sladoled je ena izmed najbolj priljubljenih sladic pri vseh generacijah in po vsem svetu. Najbolj je seveda prilljubljena v poletnem času, čeprav ga imajo mnogi v zamrzovalniku vse leto. 

Danes si življenja brez sladoleda ne bi znali več predstavljati. Danes si življenja brez sladoleda ne bi znali več predstavljati.

V zapiskih naj bi bilo omenjeno, da je bila ta sladica namenjena samo bogatim kraljem. Narejena je bila iz ohlajene rožne vode in zelo tankih rezancev. Led so pozneje mešali tudi z žafranom (začimba), sadjem in drugimi okusi.

Sladoled se najpogosteje kombinira s sadjem in smetano. Sladoled se najpogosteje kombinira s sadjem in smetano.

V Evropi naj bi sicer prvi sladoled oziroma sorbet nastal v Italiji. Zapiski v knjigah pa govorijo, da naj bi prvi moderen stroj za izdelavo sladoleda v ZDA leta 1843 patentirala gospa Nancy Johnson iz Filadelfije. Sladoled je bil takrat zelo drag in v njem je lahko uživala samo peščica. Na začetku 20. stoletja so se pojavili prvi hladilniki in zamrzovalniki. Hladilna tehnika je nato začela bliskovito napredovati. V drugi polovici 20. stoletja sladoled postane množična in poceni dobrina, v kateri lahko uživamo še danes. 

Tanja Mojzer
Foto: Unsplash.com

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.