Kdo se boji dolgih besed?

15. 10. 2019

Hipopotomonstrosesquepedaliofobija! Tako se imenuje strah pred branjem ali govorjenjem dolgih besed. 

Fobija je strah pred nekim predmetom, okoliščinami ali situacijo. Ljudi je strah številnih, včasih nerazumljivih stvari.

Najpogostejše fobije so strah pred pajki, zaprtimi prostori, višino, kačami, letenjem, grmenjem in bliskanjem in pred psi. 

Strah pred številom 13 je tudi eden izmed najbolj pogostih strahov.Strah pred številom 13 je tudi eden izmed najbolj pogostih strahov.

Skoraj vsak med nami se česa boji, le da je pri nekaterih ta strah komaj opazen, pri drugih pa je res ogromen. Nekateri otroci se na primer zelo bojijo klovnov. Po navadi ta strah izgine, ko odrastejo in ugotovijo, da so pravzaprav čisto prijazni. 

 

Kaj fobija povzroči? Po navadi vrtoglavico, srce bije zelo hitro, obraz pobledi ali zardi, roke se potijo, dihanje je hitro in plitko, včasih postane komu tudi slabo.

Zdravljenje je dolgotrajno in po navadi psihoterapevtsko. Za lajšanje simptomov lahko zdravnik oziroma psihiater predpiše tudi zdravila. Najučinkovitejši način pa je, da se spoprimemo s strahom in ga tako premagamo.  

Obstajajo tudi precej nenavadne fobije. To je, recimo, strah pred denarjem. Še ena zelo nenavadna je strah pred sedenjem. Hmm, to pa bi znalo biti hudo problematično. Si sploh lahko predstavljate, da bi, recimo, en cel dan le stali ali ležali? Jaz sem poskusil, a nisem zdržal zelo dolgo. 

Vem, da se vam včasih pred spanjem ne da še pod prho ali umiti zob. Najraje bi zlezli v pižamo in padli v posteljo, kajne? Ali pa sploh ne bi šli spat in bi se v nedogled igrali ali pa gledali risanke. A tako žal ne gre. Osebna higiena je zelo pomembna. Naslednjič, ko se vam spet ne bo ljubilo, pomislite na tiste, ki se tega bojijo. Aha, tudi tak strah obstaja, strah pred umivanjem. Imenuje se ablutofobija. Če pomislimo na to, smo lahko zelo srečni vsakič, ko skočimo pod prho ali zlezemo v kad, polno dišečih mehurčkov. Velja?

Že na začetku sem zapisal besedo hipopotomonstrosesquepedaliofobija! To je gotovo še ena v skupini najbolj nenavadnih fobij, gre za strah pred branjem ali govorjenjem dolgih besed. Ljudje, ki imajo to težavo, se skoraj gotovo ne odločijo za poklic televizijskega ali radijskega napovedovalca. 

Še nekaj nevsakdanjih strahov: 

Dekstrofobija – strah pred predmeti na vaši desni strani

Fobofobija – strah pred strahom

Optofobija – strah pred odpiranjem enega očesa

Panfobija – strah pred vsem

Ambulofobija – strah pred hojo

Evfobija - strah pred dobrimi novicami

Agranofobijafobija: strah pred ljudmi, ki jih je strah pajkov

Nomofobija – strah, da ne bomo dosegljivi po mobitelu

Fobija je posledica neprijetnega dogodka v preteklosti. Po navadi se ljudje, ki imajo strah pred nečim, ne zavedajo in ne spomnijo, od kdaj in zakaj jih je tega strah. Bojimo pa se lahko tudi česa, kar nam je neznano. 

Za konec le še tole: Strah je votel, okrog in okrog ga pa prav nič ni.

Foto: Epa, http://www.freedigitalphotos.net

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.