VIDEO: Kako dobimo protistrup za pajkov ugriz?

14. 10. 2020 - Kamere so ujele odvzem strupa nevarnemu avstralskemu pajku

Na svetu je 40 tisoč različnih vrst pajkov. Ker so njihovi ugrizi lahko nevarni in včasih tudi smrtni, se jih zdravi hitro in s posebnimi zdravili. Rečemo jim protistrupi.

Protistrup imajo v bolnišnicah, pridobivajo pa ga na prav poseben način. Morda veš, iz česa je narejen? Nekaj o tem ti pove že njegovo ime - protistrup. Da bi ga lahko pripravili, najprej potrebujemo pajkov strup. Spodaj si oglej video, ki prikazuje pridobivanje kapljic živalskega strupa.

Posebej za ta postopek izobraženi ljudje znajo iz strupnih žlez pajkov (kot je tarantela na fotografiji) pridobiti strup, ne da bi jih pajek ugriznil. Na dnu prispevka si lahko ogledaš še video.Posebej za ta postopek izobraženi ljudje znajo iz strupnih žlez pajkov (kot je tarantela na fotografiji) pridobiti strup, ne da bi jih pajek ugriznil. Na dnu prispevka si lahko ogledaš še video.

Da bi izdelali prostistrup, živalski strup v majhnih količinah vbrizgajo v zdravo žival, najpogosteje je to konj. Znanstveniki nato iz vzorca krvi te živali izločijo celice, ki so se naučile, kako se boriti proti strupu. Te celice so protistrup in jih je mogoče varno vstaviti v človeško telo. Prostistrup, ki se ga v telo vnese z injekcijsko iglo, po ugrizu deluje tako, da se požene v boj protitelesa. Tako rečemo dobrim vojakom, ki lahko zaščitijo telo pred strupom. Protistrup delce strupa onesposobi, preden bi lahko uničili napadeno tkivo.

V Avstraliji prebiva več kot 2500 vrst pajkov. V državi, ki je obenem tudi otok, imajo največ smrtonosno nevarnih pajkov na svetu. Da bi pridobili čimveč protistrupa, so oblasti pozvale ljudi, da vse pajke, ki jih najdejo v gospodinjstvu, prinesejo v živalski vrt, kjer bodo darovali strup.V Avstraliji prebiva več kot 2500 vrst pajkov. V državi, ki je obenem tudi otok, imajo največ smrtonosno nevarnih pajkov na svetu. Da bi pridobili čimveč protistrupa, so oblasti pozvale ljudi, da vse pajke, ki jih najdejo v gospodinjstvu, prinesejo v živalski vrt, kjer bodo darovali strup.

Oglej si, kako jemljejo strup strupenemu pajku vrste Atracinae, ki so ga našli v Avstraliji.

Foto: EPA (1), iz videa (2).
Video: Reuters
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!