Kakšen je Lepši svet?

20. 12. 2016

V začetku prihodnjega leta boste na Televiziji Slovenja uživali ob zelo simpatičnih in zanimivih risankah na temo ekologije. Gre za serijo petih risank z naslovom Lepši svet. 

Lepši svet je serija risank, ob kateri lahko uživa in se na zabaven način skupaj uči celotna družina, zato je pospremljena s sloganom »glejmo skupaj«.Lepši svet je serija risank, ob kateri lahko uživa in se na zabaven način skupaj uči celotna družina, zato je pospremljena s sloganom »glejmo skupaj«.

Lepši svet bo na TV Slovenija uvrščen v začetku prihodnjega leta, najverjetneje v večernem terminu risank pred televizijskim Dnevnikom.  Lepši svet bo na TV Slovenija uvrščen v začetku prihodnjega leta, najverjetneje v večernem terminu risank pred televizijskim Dnevnikom.

Trajnostni razvoj in odgovorni odnos do okolja so v zadnjem času teme, ki so zelo pogoste v naših življenjih. Že zdaj smo v Izobraževalnem programu na RTV Sloevnija imeli te krajše formate oddaj, kot so recimo Eko utrinki, kjer smo najširšo javnost ozaveščali o okoljskih tematikah. Potem pa je prišla ideja in pobuda s strani Borzena, da bi morda ciljali na najmlajšo generacijo, ki je še najbolj učljiva, gnetljiva in bo še bolj živela v skladu s tem lepšim (ekološkim) svetom.

Želeli smo pripraviti risanko, v kateri bomo na zelo enostaven način povedali, kaj je trajnostna mobilnost, kaj so električni avtomobili, zakaj se lahko uporablja veter, kaj lahko izkoriščamo s sončo energijo, zakaj moramo zapirati okna, zato da ne zapravljamo energije in tako naprej. Odločili smo se, da naredimo najprej pet slovenskih okoljskih risank. Petkrat po tri minute - v teh risankah so glavni junaki Tina, Rok, psiček Edi in tablica Nik, ker brez tabličnih računalnikov tudi mlada generacija ne zna več živet.

Teme teh petih oddaj pa so: kako varčujemo z elektriko, kako ravnamo z odpadki, kako nastane elektrika in kaj so obnovljivi viri energije, kako smo lahko učinkoviti v prometu in kako se ogrevamo in učinkovito ravnamo s toplotno energijo.
Namen je bil, da dosežemo mlado generacijo s to precej komplicirano temo in pozovemo starše in stare starše, da gledajo skupaj in se o tem tudi pogovarjajo.

Potem, ko bodo objavljene risanke na TV Slovenija bo projekt nadgrajen s tem, da bo na DVD-jih tudi dodatek z razlagami osnovnih stvari, kot npr. da smeti niso smeti, ampak so obnovljivi odpadki. To bo razdeljeno slovenskih vrtcem in šolam.

Barbara Zrimšek, urednica Izobraževalnega programa na TV Slovenija

Lepši svet je zelo poučna serija risank, ne samo za otroke, ampak tudi za odrasle. Lepši svet je zelo poučna serija risank, ne samo za otroke, ampak tudi za odrasle.

Risanke na lep zelo strokoven in marsikomu, tudi odraslim, ponuja še neznano področje odgovornega ravnanja do okolja. Gre za risanko, ki na preprost in predstavljiv način odgovarja na vprašanja, zakaj bi varčevali z energijo in kako pomembni so viri obnovljive energije za našo prihodnost!Risanke na lep zelo strokoven in marsikomu, tudi odraslim, ponuja še neznano področje odgovornega ravnanja do okolja. Gre za risanko, ki na preprost in predstavljiv način odgovarja na vprašanja, zakaj bi varčevali z energijo in kako pomembni so viri obnovljive energije za našo prihodnost!

Slovenska risana serija bo na RTV SLO predvajana v začetku prihodnjega leta, bodo pa na voljo tudi na spletnih straneh in družabnih omrežjih. V prihodnjem letu bodo risanke na DVD-jih oplemenitene tudi s poučnim gradivom za vzgojitelje in učitelje, saj jih bo Borzen razdelil vrtcom in šolam po vsej Sloveniji. Namen tega je okoljske teme še bolj vključiti kot del učnega načrta. 

Risanke Lepši svet so zanimiv projekt, ki je zaživel tudi ob kreativnosti ilustratorjev in animatorjev Invide, ki so po opravljenem delu povedali, da so se tudi sami naučili marsikaj novega o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije.Risanke Lepši svet so zanimiv projekt, ki je zaživel tudi ob kreativnosti ilustratorjev in animatorjev Invide, ki so po opravljenem delu povedali, da so se tudi sami naučili marsikaj novega o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije.

Če vas zanima še več informacij o ekologiji in pomenu trajnostne  energije, ste vabljeni na to spletno stran.  

Tanja Mojzer
Foto: T. M. in Lepši svet

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.