NAGRADNO: Ledena dežela, prihajamo!

18. 11. 2016

Že tretje leto zapored je v Ljubljani na ogled spektakularna in res posebna razstava iz samih ledenih kipov. Gre za razstavo Ledena dežela, najdete pa jo v pokriti hali v BTC ob Atlantisu, tam, kjer se nahaja adrenalinski park. Razstava bo odprta do 5. marca 2017. Našim bralcem poklanjamo 2x2 vstopnici. 

 

 Zakaj ravno Slovani? 

Osnovna zgodba so letos Slovani, njihova verovanja, njihovi bogovi, pa tudi zgodbe, ki izhajajo iz časa še pred njimi. Na primer kurent izhaja ne samo iz časa Slovanov, ampak že od prej. Med te sodi tudi na primer  Jaga Baba. Poznajo jo vsa slovanska ljudstva. Pri nas je sicer tudi znana, vsaj po imenu vemo zanjo, morda ne vemo natančno, kaj počne in kakšna je v resnici bila. Je pa zanimivo, kako je vpeta pri nas v Kekca. Pri teti Pehti na primer gre za neke vrste izpeljanko Jage Babe. To je namreč gospa, ki je živela v gozdu, imeli so jo za napol čarovnico, ker se je ukvarjala z zdravilstvom in je bila zelo pametna. To smo opazli in raziskovali že lani. Vedno se trdimo vzeti nekaj iz našega prostora in to prenesti v obliko ledenega kipa. Vsak od kiparjev je dobil potem svojo zgodbo, ki jo je prikazal na svoj umetniški način. 

Jaz sema naredila Morano (boginjo smrti, zime in teme). Moja osnovna ideja je bila, da jo naredim malce bolj strašno. Medtem, ko sem jo izdelovala, sem dobila idejo, da bi lahko pol obraza naredila kot skelet, pol pa ne. Skolptura te pelje potem kar sama naprej. 

Helena Rismondo, vodja projekta Ledena dežela

Letos je pri Ledeni deželi sodelovalo 11 kiparjev; sedem iz Slovenije, dva Katalonca, en iz Finske in ena Rusinja. Letos je pri Ledeni deželi sodelovalo 11 kiparjev; sedem iz Slovenije, dva Katalonca, en iz Finske in ena Rusinja. 

Ideja, da so letos bili izbrani Slovani, je bila povsem naključna. Že lani so padale razlilčne ideje in te ideje res nastajajo vse leto v glavah umetnikov. Že lani smo gledali, kakšne so še dodatne možnosti, tako da letos se nam je zdela ideja o Slovanih res primerna, poznana je vsem, tudi šolarjem in otrokom. Razstava je zasnovana tako, da bodo vsi razumeli in se čudili tem ledenim "prebivalcem".

Obiskovalcev je pa tudi vsako leto nekoliko več. Sicer je pa ideja ledene dežele, da predstavimo čimveč ledenh skulptur, čimvečjemu številu obiskovalcev za čimbolj dostopno ceno. 

Rismondo Miro, direktor Ledene dežele.

Razstavo si lahko ogledate samostojno, saj so zraven tudi napisi, kaj določen kip predstavlja in kratek zgodovinski okvir. Če želite voden ogled, pa so tudi ti na voljo, predvsem ob vikendih, ko je več obiskovalcev. Razstavo si lahko ogledate samostojno, saj so zraven tudi napisi, kaj določen kip predstavlja in kratek zgodovinski okvir. Če želite voden ogled, pa so tudi ti na voljo, predvsem ob vikendih, ko je več obiskovalcev.

Vesna - boginja pomladi! Vesna - boginja pomladi!

Da se kipi ne stopijo, je v Ledeni deželi temperatura minus pet Stopinj Celzija. Primerno topla oblačila so zato nujno potrebna, da lahko nemoteno uživate.Da se kipi ne stopijo, je v Ledeni deželi temperatura minus pet Stopinj Celzija. Primerno topla oblačila so zato nujno potrebna, da lahko nemoteno uživate.

Barvna osvetljava poskrbi za še posebej pravljično vzdušje. Barvna osvetljava poskrbi za še posebej pravljično vzdušje.

Slovani so naši predniki, do danes smo ohranili veliko običajev in obredov - med njimi je na primer tudi pustovanje, predvsem kurent je iz časa Slovanov in še prej. Slovani so naši predniki, do danes smo ohranili veliko običajev in obredov - med njimi je na primer tudi pustovanje, predvsem kurent je iz časa Slovanov in še prej.

Vsak od enajstih kiparjev je imel kljub dorečeni tematiki (Slovani in njihova mitologija, verovanje) precej umetniške svobode. Vsak od enajstih kiparjev je imel kljub dorečeni tematiki (Slovani in njihova mitologija, verovanje) precej umetniške svobode.

Po razstavi se sprehajate od enega kipa do drugega. razdeljena je na različne sklope. Zraven bogov in boginj, pa vidimo tudi veliko živali, vozov in podobno. Po razstavi se sprehajate od enega kipa do drugega. razdeljena je na različne sklope. Zraven bogov in boginj, pa vidimo tudi veliko živali, vozov in podobno.

V kristalno čist led so izklesani bogovi naših prednikov in njihove zgodbe. Vsem je skupna povezanost z naravo ter z njimi povezani običaji, ki so našim prednikom pomagali razumeti svet v katerem živijo.V kristalno čist led so izklesani bogovi naših prednikov in njihove zgodbe. Vsem je skupna povezanost z naravo ter z njimi povezani običaji, ki so našim prednikom pomagali razumeti svet v katerem živijo.

Razstava je postavljena na 200 kvadratnih metrih. Zraven kipov, so na voljo tudi ledena igrala, ki so vsako leto najbolj navdušujoča ravno za otroke. Razstava je postavljena na 200 kvadratnih metrih. Zraven kipov, so na voljo tudi ledena igrala, ki so vsako leto najbolj navdušujoča ravno za otroke.

Osrednji lik razstave je Perun, najmogočnejši med mogočnimi, bog strele in groma, ob njem pa so še Živa, boginja življenja, Veles, bog podzemlja ter ostali bogovi, Črtomir pa se bo boril za ohranitev stare vere.Osrednji lik razstave je Perun, najmogočnejši med mogočnimi, bog strele in groma, ob njem pa so še Živa, boginja življenja, Veles, bog podzemlja ter ostali bogovi, Črtomir pa se bo boril za ohranitev stare vere.

 Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

Odpiralni čas je od ponedeljak do srede od 12.00 do 19.00. V četrtek in petek od 12.00 do 21.00. V soboto, nedeljo in ob praznikih, ko je največ časa za obisk, pa od 10.00 do do 21.00.Odpiralni čas je od ponedeljak do srede od 12.00 do 19.00. V četrtek in petek od 12.00 do 21.00. V soboto, nedeljo in ob praznikih, ko je največ časa za obisk, pa od 10.00 do do 21.00.

Ledeno deželo najdete ob vodnem parku Atlantis, na mestu, kjer je v poletnem času adrenalinski park. Ledeno deželo najdete ob vodnem parku Atlantis, na mestu, kjer je v poletnem času adrenalinski park.

 Tanja Mojzer

Foto:Borut Živulović/ Bobo in Tanja Mojzer