Zakaj je kostanj zdrav?

24. 10. 2021

Kostanji so v teh dneh zagotovo na vašem jedilniku, kajne? Le kdo ne mara jesenskih piknikov, ko jih pečemo na terasi? Uživamo lahko kuhane, pečene in kostanjev pire ali kostanjev namaz, ki je lahko pripravljen na slan ali sladek način. Kostanj je pa tudi izjemno zdrav. Poglejmo, zakaj! 

Nabiranje kostanjev je čudovita izkušnja. Morate pa obvezno nositi rokavice, saj plodovi zrastejo v ježici - ovojnici z bodicami, ki so zelo majhne in tanke. Nabiranje kostanjev je čudovita izkušnja. Morate pa obvezno nositi rokavice, saj plodovi zrastejo v ježici - ovojnici z bodicami, ki so zelo majhne in tanke.

Kostanj spada med simbolne jesenske plodove (poleg koruze, kakijev, nekaterih vrst fižola, grozdja in podobno). 

Ste vedeli, da tradicionalna kitajska medicina priporoča kostanj kot hrano in zdravilo? Kostanj je po naravi topel, po okusu sladek, krepi želodec in ledvice, torej organe, ki so jeseni in pozimi "energetsko šibkejši".

T. M.
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo