Zakaj je kostanj zdrav?

19. 10. 2019

Kostanji so v teh dneh zagotovo na vašem jedilniku, kajne? Le kdo ne mara jesenskih piknikov, ko jih pečemo na terasi? Uživamo lahko kuhane, pečene in kostanjev pire ali kostanjev namaz, ki je lahko pripravljen na slan ali sladek način. Kostanj je pa tudi izjemno zdrav. Poglejmo, zakaj! 

Kostanj je izjemno nasiten, saj je njegova glavna sestavina škrob, ki ga je v surovem plodu približno 44 odstotkov. Vsebuje tudi sladkor ter približno štiri odstotke beljakovin in dva odstotka maščobe. Bogat je z vitamini skupine B (B1, B2 in B6) ter minerali (kalcij, kalij, magnezij in fosfor). 

Nabiranje kostanjev je čudovita izkušnja. Morate pa obvezno nositi rokavice, saj plodovi zrastejo v ježici - ovojnici z bodicami, ki so zelo majhne in tanke. Nabiranje kostanjev je čudovita izkušnja. Morate pa obvezno nositi rokavice, saj plodovi zrastejo v ježici - ovojnici z bodicami, ki so zelo majhne in tanke.

Kostanj spada med simbolne jesenske plodove (poleg koruze, kakijev, nekaterih vrst fižola, grozdja in podobno). 

Uporabljamo ga tudi za moko in sladice

Zaradi visoke vsebnosti škroba je iz kostanja mogoče izdelati moko, ki jo uporabljamo samostojno ali pa jo zmešano z moko iz drugih žit. Kostanjeva moka je primerna za pripravo peciva in kruha. Lahko ga uživamo tudi v obliki pireja ter kot dodatek jedem in juham. Pire pripravimo tako, da kostanj skuhamo v vreli vodi, nato pa iz kuhanega izdolbemo belo sredico. Potrebujemo kar nekaj kostanjev. Nato mu lahko dodamo kislo smetano, morda malce krompirja in soli in krompirjev pire je tu. Seveda ne gre brez kostanjevih sladic: od kostanjevih kock do tort in sladoledov. Zamrznjen je na voljo vso zimo, zato je v rabi tudi za pripravo božičnih in novoletnih kolačev.

Ste vedeli, da tradicionalna kitajska medicina priporoča kostanj kot hrano in zdravilo? Kostanj je po naravi topel, po okusu sladek, krepi želodec in ledvice, torej organe, ki so jeseni in pozimi "energetsko šibkejši".

T. M.
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.