Brcanje lune

6 - 9 let

1. 8. 2016

V romanu Brcanje lune je glavna junakinja devetletna Sara, ki si bolj kot česar koli želi postati nogometašica.

A devetletnica nogometa ne sme igrati. Zakaj? Ker je deklica. Tako so se odločili njeni starši. Poleg igranja nogometa, plezanja po drevesih in drugih fantovskih igrah je Sara rada premišljevala. Premišljevala je o vsem, njena domišljija pa jo je ponesla kamor koli. In kadar koli. Tudi med poukom se je zasanjala, se podila po vesolju in se igrala z luno. A nogomet je bil vedno na prvem mestu. In zgodilo se je, da jim je sovražna tolpa, ki jo je vodil neusmiljeni debeluh, postavila izziv: odigrali bodo zaresno tekmo, s sodniki in gledalci. A to še ni vse ...

"Greva nekaj stavit," je rekla Sara. Vsi so umolknili. Debeluh jo je radovedno pogledal. "Stavim, da vam bom, če igramo, zabila dva gola." Dva gola! Debeluh se je, čeprav je bil šolski negativec, imel za zapeljivega fanta; pomislil je, da je to lepa priložnost, da doseže še kaj več. Navsezadnje je bila Sara, svoji bojevitosti navkljub, precej čedna. "In za kaj stavimo?" je zvito vprašal Debeluh. "V redu, če dam dva gola, se lahko včlanim in postanem za zmeraj del ekipe. " Debeluh se je popraskal po tilniku in potem rekel nekaj, kar je sprožilo glasno mrmranje vseh deklic: "Dobro, če pa ne daš dveh golov, potem boš morala postati moja punca."

To pa ni kar tako. Bo Sari uspelo dati dva gola? Bo sploh lahko igrala na  tekmi, ali ji bodo starši to preprečili? In, bo res morala postati Debeluhova punca, če ji ne bo uspelo? 

Foto: Iz knjige Brcanje lune

mp