Morska vetrnica, nevarna si!

13. 7. 2020

V morski vodi lahko srečate tudi morsko vetrnico. Poglejmo, po čem jo lahko prepoznate in zakaj je pravzaprav nevarna. 

Morsko vetrnico uvrščamo med nevarne morske živali zaradi dobro razvitih organov za ožiganje in pikanje, ki zlahka poškodujejo našo kožo. Pri tej vrsti živali se pojavi bolečina s srbečico, lahko pa nastane tudi izpuščaj, ki se pozneje spremeni v gnojne mehurje. Po stiku z morsko vetrnico se lahko pojavijo tudi glavobol, šibkost ali bolečine v mišicah. Prva pomoč je ob stiku z njo enaka kot pri meduzi.

Morske vernice so na pogled lepe, cevkaste živali oziroma grmički. A pozor, takoj odplavajte stran, ko jih vidite, saj vas lahko močno opečejo. Morske vernice so na pogled lepe, cevkaste živali oziroma grmički. A pozor, takoj odplavajte stran, ko jih vidite, saj vas lahko močno opečejo.

Spadajo v skupino plenilskih ožigalkarjev z valjastim ali vrečastim telesom in živijo pritrjene na morsko dno. Njihovo pisano, cvetovom podobno telo spominja na kopenske vetrnice, po čemer so tudi poimenovane. Trenutno je znanih več kot 1.000 vrst, združenih v 46 družin, največje in najbolj raznolike pa so v obalnih pasovih tropskih morij.

Morske vetrnice so lahko najrazličnejših barv. Morske vetrnice so lahko najrazličnejših barv.

Kako se prehranjujejo?

Predvsem z majhnimi raki in ribami. Plen omrtvičijo s pomočjo ožigalnih celic, ki so v velikem številu na lovkah. Strup je mešanica različnih toksinov, predvsem nevrotoksinov, ki so smrtonosni za majhne organizme. Izjema pri tem so klovnske ribice, na katere strup nima učinka in se skrivajo med lovkami pred plenilci.

Večina morskih vetrnic je človeku nenevarnih ali pa njihov ožig povzroči le manjšo ali večjo opeklino. Ožig nekaterih vrst je zelo boleč, lahko tudi smrtonosen. 

Tanja Mojzer

Foto: Srdjan Živulović/BoBo

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.