Ste že izdelovali herbarij?

22. 8. 2021

Pomlad in poletje, ko je okrog nas vse polno najrazličnejših rastlin, sta pravi čas za izdelavo herbarija. Veste, kaj to sploh je in kako se izdela? Da boste pravi čas pripravljeni, vam pošiljamo v pogled današnji poučni prispevek.

Kmalu bo ves sneg skopnel (tam, kjer je letošnjo zimo sploh bil) in zelo hitro bodo na plano pokukale prve pomladne cvetlice, a ideje in miselna priprava na herbarij sta dobrodošla že sedaj. Sploh zato, ker je letošnja zima bila neverjetno mila in so pomladne cvetlice ponekod že precej velike. 

Običajno je posušen rastlinski material shranjen v papirnatih polah, obstajajo pa tudi herbariji, pri katerih so rastline konzervirane v tekočinah, na primer v etanolu. Izraz herbarij se uporablja tudi v mikologiji za zbirke gliv.

Regrat.Regrat.

Najstarejši znani herbarij na Slovenskem je iz leta 1696; uredil ga je zdravnik Janez Krstnik Flysser iz Ljutomera.

Vsako rastlino v herbariju mora spremljati tako imenovana herbarijska etiketa, ki navaja osnovne podatke o rastlini, nabiralcu, datumu nabiranja, rastišču. Ali pa vsaj samo ime rastline. 

Mi smo herbarij opazili v vrtcu Urša, enota Čebelica, v Domžalah, kjer je Bansi predstavljal poletje. Otroci in vzgojiteljice so herbarij rasztavili kar na steni. Vabljeni k ogledu!

Pokončna stoklasa. Pokončna stoklasa.

Ivanjščica.Ivanjščica.

Grenkuljica.Grenkuljica.

Čemaž.Čemaž.

Grintavec.Grintavec.

Bela mrtva kopriva.Bela mrtva kopriva.

Ripeča zlatica. Ripeča zlatica.

Črna detelja. Črna detelja.

Travniška kadulja. Travniška kadulja.

Navadna pasja trava. Navadna pasja trava.

Marjetica. Marjetica.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer