Poznate tačke pomagačke?

14. 6. 2016

Tačke pomagačke je ime društva, v katerem so glavni junaki kosmatinci.

Gotovo je med vami kdo, ki je že spoznal katerega izmed njih. Ti kosmatinci so posebej izšolani psi, ki skupaj s svojimi vodniki obiskujejo šole in knjižnice. Tam berejo skupaj z otroci. No, ne čisto tako. Psi namreč ne znajo brati, so pa zelo dobri poslušalci. In branje v družbi takšnega terapevtskega psa je pravi užitek.

Komu je takšno branje namenjeno?


Pravzaprav vsem otrokom, ki radi berejo in so radi v družbi psov. Še posebej pa je namenjeno tistim, ki jim branje povzroča težave in tistim, ki imajo morda tremo ali strah pred branjem na glas.

Je že tako, da se včasih zgodi, da se nam pri branju zatakne, kakšna beseda ne gre in ne pravilno z jezika in včasih nas zaradi tega kdo zbada. In potem nočemo več brati na glas. A saj poznate rek, ki pravi, da "vaja dela mojstra, če mojster dela vajo"? To pomeni, da moramo, če želimo tekoče in lepo brati, veliko vaditi. 

Terapevtski psi so pri tem strašno dobri pomočniki. Strah ob kužkih ponavadi kmalu izgine in branje na glas postane prava zabava. 

Terapevtski psi so namreč obiskovali posebno šolo, kjer so jih naučili, kako morajo poslušati. Šolo so uspešno opravili le najbolj zvesti in pridni pasji poslušalci.

Tako zdaj na bralnih uricah pozorno poslušajo. In kar je najboljše, med branjem se ne smejijo ne kritizirajo in zelo so veseli, če jih vsake toliko časa še malo pobožamo. V spodnjem videoposnetku lahko spoznate dve pasji dami, Varvi in Divo.

Kužkom berejo zelo različni otroci, nekateri med njimi so odlični bralci, nekateri pa imajo težave. Kuža ne dela razlik, vse potrpežljivo posluša, le včasih mu je treba kakšno zapleteno besedo še posebej razložiti. 

Kadar ne berejo obiskujejo vrtce, šole, bolnišnice, domove starostnikov, rehabilitacijske centre. Družbe kosmatih repkov in mokrih smrčkov so veseli prav vsi, tako majhni kot veliki. 

Tačko pomagačko boste prepoznali po posebni znački na ovratnici in po modri oprsnici. Oznake na oprsnici opozarjajo, da kuža opravlja svojo pasjo službo in takrat ga ne smemo motiti. 

Kdo med vami je že spoznal takšnega terapevtskega psa? Vesel bom, če boste svojo izkušnjo delili z menoj, pišite mi na bansi@rtvslo.si. Lahko narišete tudi risbico, kako berete kužku. 

Foto: Mojca Prosenc, Yaiza Ferrero

Mojca Prosenc