Mavrične panjske končnice

24. 5. 2016

Kongresni trg se je v sredinem dopoldnevu prelevil v pisano ustvarjalno okolje, saj je potekala že 17. likovna delavnica poslikav panjskih končnic. Vas zanima, kakšne poslikave vse smo si lahko ogledali?

Nekaj motivov, ki so nastali v prelepem sončnem dopoldnevu na Kongresnem trgu. Nekaj motivov, ki so nastali v prelepem sončnem dopoldnevu na Kongresnem trgu. Poslanstva šol so med drugim tudi seznanjati učence s kulturno dediščino, ljudskim izročilom, spoznavanja z ljudsko in uporabno umetnostjo. Ena najpomembnejših izvirnih slovenskih izročil je poslikava panjskih končnic, značilna za lokalno okolje.Poslanstva šol so med drugim tudi seznanjati učence s kulturno dediščino, ljudskim izročilom, spoznavanja z ljudsko in uporabno umetnostjo. Ena najpomembnejših izvirnih slovenskih izročil je poslikava panjskih končnic, značilna za lokalno okolje.

Namen delavnic, ki imajo že bogato tradicijo je druženje in povezovanje otrok ob ustvarjanju, ki krepi ohranjanje kulturne dediščine.

Letošnja delavnica je nosila ime Barvitost ornamentov in je bila kot spremljevalni dogodek razstave na Ljubljanskem gradu — Ohranimo čebele. Otroci so ustvarjali v tehniki akril na lesu, gostja delavnice pa je bila Anja Bunderla, čebelarka in slikarka, ki je otrokom približala ornamente iz slovenske etnološke zakladnice. Ob ustvarjalnem vzdušju vsako leto z različnimi tehnikami učenci in njihovi mentorji pripomorejo k ohranjanju slovenske kulturne dediščine in tako omogočijo povezovanje in druženje udeležencev, ki obiskujejo osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, zavode in srednje šole.

Na likovni delavnici so ustvarjali učenci šol iz Ljubljane, gorenjske regije, Zavoda za slepe in slabovidne in Zavoda za gluhe in naglušne. Delavnice so se udeležili tudi dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Sicer pa so vse šole, ki so letos sodelovale: OŠ prof. dr. Josipa Premlja Bled, OŠ F. S. Finžgarja Lesce, OŠ Dravlje, Osnovna šola Naklo, OŠ Helene Puhar, Kranj, OŠ dr. Janeza Mencingerja Boh. Bistrica, OŠ Staneta Žagarja Lipnica, OŠ A. T. Linharta Radovljica, OŠ Levstikov trg, Center Janeza Levca Ljubljana, OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, OŠ Žirovnica, OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, OŠ Miroslava Vilharja Postojna, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana, Waldorfska šola Ljubljana, OŠ A. Janše Radovljica.

Do sedaj zbirka, ki je nastala v vseh teh letih vsebuje že okrog 300 različnih panjskih končnic. 

Besedilo, fotografije in snemanje: Tanja Mojzer
Montaža videa: Maja Ikanović