V Radovljici so bili že 11. noč budni!

2. 4. 2016

V Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici je že 11. leto zapored potekala prireditev Noč z Andersenom. Gre za dogodek, v katerem učenci tretje triade osnovnih šol prebedijo popolnoma celo noč. 

Prireditve smo se udeležili že lani, ko je bila  10. obletnica tega dogodka. 

Vabljeni k ogledu fotogalerije s podnapisi, ki vam bodo razkrili potek noči. 

Noč z Andersenom se je začela 1. aprila ob 19. uri in je trajala do 10. ure 2. aprila. Noč z Andersenom se je začela 1. aprila ob 19. uri in je trajala do 10. ure 2. aprila.

Letošnja osrednja tematika je bila pravljica Mala morska deklica. Letošnja osrednja tematika je bila pravljica Mala morska deklica.

Božena Kolman Finžgar, direktorica knjižnice v Radovljici, se vsako leto znova veseli dogodka, ko so uslužbenci knjižnice dejavni vso noč. Pravi, da je zanimanje za dogodek precej veliko, nanj pa se je treba prijaviti nekaj tednov prej v knjižnici.Božena Kolman Finžgar, direktorica knjižnice v Radovljici, se vsako leto znova veseli dogodka, ko so uslužbenci knjižnice dejavni vso noč. Pravi, da je zanimanje za dogodek precej veliko, nanj pa se je treba prijaviti nekaj tednov prej v knjižnici.

Eden od učencev je bil zelo razposajen, ker je lahko prebedel vso noč. Eden od učencev je bil zelo razposajen, ker je lahko prebedel vso noč.

Vso noč so potekale tematske delavnice. Prva je bila namenjena spoznavanju. Vso noč so potekale tematske delavnice. Prva je bila namenjena spoznavanju.

Pa smo jo našli - malo morsko deklico. Gre za pravljico, ki jo je napisal seveda Hans Christian Andersen. Pa smo jo našli - malo morsko deklico. Gre za pravljico, ki jo je napisal seveda Hans Christian Andersen.

Letos mineva 180 let, odkar je bila Mala morska deklica izdana. Letos mineva 180 let, odkar je bila Mala morska deklica izdana.

Ker je prireditev potekala na prvi april, seveda ni manjkalo šal. Ker je prireditev potekala na prvi april, seveda ni manjkalo šal.

Vsak od udeležencev, pa tudi sodelavci v knjižnici, so za trenutek postali morske deklice. Vsak od udeležencev, pa tudi sodelavci v knjižnici, so za trenutek postali morske deklice.

Udeležencev je letos bilo 12, med seboj se pa niso poznali, saj prihajajo iz različnih šol. Udeležencev je letos bilo 12, med seboj se pa niso poznali, saj prihajajo iz različnih šol.

Ravno spoznavanju je bila namenjena prva delavnica. Ravno spoznavanju je bila namenjena prva delavnica.

Prireditev Noč z Andersenom poteka v več kot 1.570 ustanovah po vsem svetu. V Sloveniji pa je potekala v 10. različnih knjižnicah in osnovnih šolah. Prireditev Noč z Andersenom poteka v več kot 1.570 ustanovah po vsem svetu. V Sloveniji pa je potekala v 10. različnih knjižnicah in osnovnih šolah.

Vsako leto ena od držav pošlje posebno sporočilo oziroma poslanico drugim državam. Letos je to bila Brazilija. Vsako leto ena od držav pošlje posebno sporočilo oziroma poslanico drugim državam. Letos je to bila Brazilija.

Nekaj knjig Hansa Christiana Andersena. Napisal je več kot 40 izjemno znanih pravljic. Ogromno jih je prevedenih v slovenščino. Nekaj knjig Hansa Christiana Andersena. Napisal je več kot 40 izjemno znanih pravljic. Ogromno jih je prevedenih v slovenščino.

Posebna gosta večera sta bila zakonca, ki znata zelo dobro portugalsko. Na fotografiji vidimo Brazilca Lindomarja Koblarja Salesa, ki je prebral pesem v portugalskem jeziku. Posebna gosta večera sta bila zakonca, ki znata zelo dobro portugalsko. Na fotografiji vidimo Brazilca Lindomarja Koblarja Salesa, ki je prebral pesem v portugalskem jeziku.

Izvedeli smo pa tudi mnogo zanimivosti o Braziliji. Izvedeli smo pa tudi mnogo zanimivosti o Braziliji.

Pisatelj Luka Poklukar, ki je pravkar izdal pravljico Prigode Grdinice in prijateljev. Povedal je, da je zgodba v njegovo glavi nastajala kar nekaj časa, samo pisanje pa je nastalo v eni sami (neprespani) noči. Pisatelj Luka Poklukar, ki je pravkar izdal pravljico Prigode Grdinice in prijateljev. Povedal je, da je zgodba v njegovo glavi nastajala kar nekaj časa, samo pisanje pa je nastalo v eni sami (neprespani) noči.

Branje odlomka iz pravljice o Grdinici. Branje odlomka iz pravljice o Grdinici.

Tudi igranja na harmoniko ni manjkalo, saj je eden od učencev znal z zaprtimi očmi igrati nanjo. Tudi igranja na harmoniko ni manjkalo, saj je eden od učencev znal z zaprtimi očmi igrati nanjo.

Čez prav vso noč je potekal pester in izobraževalen program. Čez prav vso noč je potekal pester in izobraževalen program.

Ogledali smo si tudi film Mala morska deklica. Po filmu pa je sledila delavnica o modi, saj je Ariela, ki je glavna morska deklica v pravljici, oboževala modo, glasbo in sploh vse, kar je lepo. Ogledali smo si tudi film Mala morska deklica. Po filmu pa je sledila delavnica o modi, saj je Ariela, ki je glavna morska deklica v pravljici, oboževala modo, glasbo in sploh vse, kar je lepo.

Nekaj Andersenovih del, ki jih zagotovo poznate: Cesarjeva nova oblačila, Deklica z vžigalicami, Grdi raček, Leteči kovček, Palčica, Pastirica in dimnikar, Pero in črnilnik, Poslednje sanje starega hrasta, Ptica ljudske pesmi, Rdeči čeveljci, Rožni škrat, Senca, Vžigalnik, Zaročenca, Zlatolaska in trije medvedi.Nekaj Andersenovih del, ki jih zagotovo poznate: Cesarjeva nova oblačila, Deklica z vžigalicami, Grdi raček, Leteči kovček, Palčica, Pastirica in dimnikar, Pero in črnilnik, Poslednje sanje starega hrasta, Ptica ljudske pesmi, Rdeči čeveljci, Rožni škrat, Senca, Vžigalnik, Zaročenca, Zlatolaska in trije medvedi.

Igranje na frajtonerco je močno popestrilo noč. Igranje na frajtonerco je močno popestrilo noč.

Na delavnici o modi. Na delavnici o modi.

Luka Poklukar, maneken in pisatelj in manekenka Eva Vidic, sta odgovarjala učencem na vprašanja o modnih revijah. Luka Poklukar, maneken in pisatelj in manekenka Eva Vidic, sta odgovarjala učencem na vprašanja o modnih revijah.

In tukaj je že prva modna kreacija. In tukaj je že prva modna kreacija.

Otroci so si sami izbirali oblačila. Otroci so si sami izbirali oblačila.

Mladi modni kreatorji so res navdušili še posebej s smešnimi kombinacijami. Mladi modni kreatorji so res navdušili še posebej s smešnimi kombinacijami.

Katero zapestnico naj izberem? Katero zapestnico naj izberem?

Hop, hop, dizajniramo obleke. Hop, hop, dizajniramo obleke.

Še nekaj pravljic pisatelja, kateremu je bila namenjena budna noč. Še nekaj pravljic pisatelja, kateremu je bila namenjena budna noč.

Kot smo že napisali, smeha res ni manjkalo. Kot smo že napisali, smeha res ni manjkalo.

Šivamo, režemo, oblikujemo oblačila. Šivamo, režemo, oblikujemo oblačila.

Reševanje križanke na temo Andersena. Reševanje križanke na temo Andersena.

 Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.