Danes je veliki petek

19. 4. 2019

Konec tedna, ki je pred nami, in  ponedeljek, ki bo dela prost dan (velikonočni ponedeljek), bodo dnevi, ko bo dišalo po šunki, hrenu, potici in pirhih. Velikonočno tridnevje pa se pričenja že danes, ko praznujemo tako imenovani veliki petek. 

Veliki petek, ki je pred veliko soboto in seveda nedeljo, ko praznujemo veliko noč, je spomin na Jezusovo križanje. Tega se kristjani spominjajo zlasti ob molitvi križevega pota, ki opisuje dogodke od Pilatove obsodbe do Jezusove smrti. 

Velikonočna šunka v testu. Ponazarjala naj bi Kristusovo telo. Običaj pa je, da se mesa ne uživa na veliki petek, temveč šele v nedeljo po maši. Velikonočna šunka v testu. Ponazarjala naj bi Kristusovo telo. Običaj pa je, da se mesa ne uživa na veliki petek, temveč šele v nedeljo po maši.

 Najbolj tradicionalna je kuhana dimljena velikonočna šunka. Najbolj tradicionalna je kuhana dimljena velikonočna šunka.

Šunko se lahko reže kot pršut na stojalu. Šunko se lahko reže kot pršut na stojalu.

Ste vedeli, da se med vsemi jedmi v Svetem pismu najpogosteje pojavlja kruh, ki predstavlja življenje, hkrati pa tudi božjo dobroto?Ste vedeli, da se med vsemi jedmi v Svetem pismu najpogosteje pojavlja kruh, ki predstavlja življenje, hkrati pa tudi božjo dobroto?

Narezana šunka, zraven pa spadata kruh in hren. Narezana šunka, zraven pa spadata kruh in hren.

Rdeče meso in hren. Rdeče meso in hren.

Velikonočne dobrote v cenki. Velikonočne dobrote v cenki.

Tipične velikonočne dobrote so: rdeče meso, hren, hruh in potica. Vse drugo so dodatki. Tipične velikonočne dobrote so: rdeče meso, hren, hruh in potica. Vse drugo so dodatki.

Velikonočna šunka se uživa po tradiciji šele v nedeljo zjutraj po sveti maši. Velikonočna šunka se uživa po tradiciji šele v nedeljo zjutraj po sveti maši.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Kako otroka odvaditi od dude? Bo Dudožer pomagal? Preverite!