Krostata za mrzle dni

26. 1. 2020

V mrzlih dneh prija, da se malo razvajamo z najrazličnejšimi sladicami.

Danes bomo pripravili slastno krostato, ki pa ni le okusna, temveč tudi zdrava. Ta italijanska pita, ki je bila prvič omenjena v kuharski knjigi Libro de Arte Cuquilnaria leta 1465, je prava mednarodna zvezda med domačimi posladki.

Potrebovali bomo 200 gramov polnozrnate moke, 100 gramov bele moke, 200 gramov masla ali margarine, 80 gramov sladkorja, pol litra mleka, zavitek mešanice za vaniljev puding in konzervo najljubšega vloženega sadja.

Po tem, ko smo zmešali moko in sladkor, mešanici dodamo maslo ali margarino.

Vse skupaj dobro pregnetemo in pustimo v hladilniku za približno 20 minut.

Testo porazdelimo v namaščen pekač za pite. V pečici, segreti na 180 stopinj Celzija, se jed peče približno pol ure.

Pečeno testo pustimo, da se ohladi, medtem pa pripravimo puding. Ko se ta ohladi na sobno temperaturo, ga vlijemo v pekač.

Ko puding lepo razporedimo, po vrhu posujemo vloženo sadje. Po navadi se uporabljajo breskve, včasih pa tudi jagode, ananas, hruške, višnje ...

Ker je krostata še nekoliko topla, jo pustimo na balkonu ali pa v hladilniku še približno slabo uro. Ko se puding dobro strdi, lahko pito razrežemo in postrežemo svoji družini in prijateljem. Še majhen namig: zraven se odlično poda topel kakav!

Pa dober tek!

Besedilo in fotografije: A. B.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.