O elektriki

5. 2. 2019

Televizija in računalnik, luči in vsi stroji v kuhinji in kopalnici brez nje ne bi delovali, pa vseeno o elektriki skorajda ne govorimo.

Aleksandra je zanimalo, kako je elektrika sploh nastala.

Elektrika ali električna energija je prisotna v naravi, zato ne rečemo, da je nastala, ampak, da so ljudje s pomočjo raziskovanja le izvedeli zanjo.Elektrika ali električna energija je prisotna v naravi, zato ne rečemo, da je nastala, ampak, da so ljudje s pomočjo raziskovanja le izvedeli zanjo.

Prisotna je tam, kjer je električni naboj. Tega vidimo s prostim očesom le, kadar je tako silen, da povzroči eksplozije. Vse o elektriki, ki je ne moremo videti, pa ti bo pojasnil Ribič Pepe.

Električni naboj lahko opazujemo, kadar v slabem vremenu švigajo strele.Električni naboj lahko opazujemo, kadar v slabem vremenu švigajo strele.

Strele so navduševale tudi ameriškega raziskovalca Benjamina Franklina. Ko je strela udarila v njegovega zmaja, je lahko dokazal, da elektrika obstaja. Zaradi tega nevarnega eksperimenta velja za njenega odkritelja. Sicer pa arheološke najdbe nekakšnih baterij dokazujejo, da so za elektriko vedeli že v stari Grčiji, čeprav je takrat še niso znali speljati po žicah in daljnovodih, kot to po zaslugi gospoda Nikole Tesle znamo danes.

Elektrika pride v naše domove skozi vtičnico, Aleksandar, pa veš, kako se tam znajde?

Preden se poslovim, pa ti odgovorim še na tvoje drugo vprašanje. Zanimalo te je, kdo je bil prvi človek na svetu ... To veliko skrivnost smo razkrili že tukaj!

Pozdravlja te
Bansi

Foto: EPA
E. V.