POKLIC: Zlatar!

18. 10. 2017

Vas zanima, kako nastane zlat poročni prstan? Ali pa morda ogrlica, zapestnica, broška, uhani in kakšni drugi dodatki? Kdo pa sploh lahko postane zlatar in kakšno šolo je treba opraviti? 

Če verjamete ali ne, zlatarstvo je ena najstarejših obrti in umetnosti. Izdelki iz plemenitih kovin, ki nastajajo izpod spretnih prstov mojstrov, namreč navdušujejo in razveseljujejo ljudi že tisočletja. Za tovrsten poklic velja, da so se veščine in znanja v zlatarskih delavnicah že od nekdaj prenašala iz roda v rod.

Kako pa je s tem poklicem danes?

Na to in še mnogo drugih vprašanj je odgovarjal zlatar Luka Trtnik v radijski oddaji Moj poklic. Z njim se je pogovarjala Barbara Belehar Drnovšek z Radia Slovenija. 

 Zlatar nakit in izdelke tudi popravlja, predeluje, vzdržuje ter prodaja in svetuje kupcem.Zlatar nakit in izdelke tudi popravlja, predeluje, vzdržuje ter prodaja in svetuje kupcem.

Rastel sem s tem, prihajam namreč iz zlatarske družine. Že kot fantek sem gledal, kako oče izdeluje nakit. Tudi danes izdelujemo od prstanov, uhanov, obeskov, verižic, zapestnic, kakšne priponke, kravatne sponke, mašetni gumbi se spet uveljavljajo. Vsi ti izdelki so uporabljeni iz različnih materialov, največ uporabljamo zlato in srebro, tu in tam platino. Zadnje čase tudi veliko kombiniramo plemenite kovine s kakšnimi drugimi materiali, recimo tkanino, steklom, lesom - različne kombinacije delamo."

Zlatar Luka Trtnik

Zlatar naj bi zato zelo dobro poznal same materiale, ki jih uporablja, različne postopke pri oblikovanju kovin in njihovih zlitin ter obvladoval različne tehnike. Zlatar naj bi zato zelo dobro poznal same materiale, ki jih uporablja, različne postopke pri oblikovanju kovin in njihovih zlitin ter obvladoval različne tehnike. 

Marsikdo je presenečen, da se vedno ročno izdelujemo nakit. Dobili smo že komentarje: kako, a to ne pride iz "mašine" ven? Res pa je tudi, da zlatarski poklic v svoje delo vpleta tudi domišljijo. Na prvem mestu so vedno želje in potrebe kupcev. Dobili smo pa tudi že naročilo, naj izdelamo zlate zobotrebce za eno gostilno. Sicer pa nakit v zadnjem času ni več sramežljiv in minimalističen, ampak  bahav in opazen. Trenutno se spet veliko uporabljajo barvni kamni svetlih, živahnih  barv. V tujini je  zelo modno rdeče zlato. Pri nas pa večinoma belo. 

T. M.
Barbara Belehar Drnovšek, RA Slovenija
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

SLONTASTIČEN POZOR!