Hranjenje ptic pozimi

5. 3. 2021

Pozimi imajo živali manj hrane kot v drugih letnih časih. Pa jim je zato res treba nastavljati hrano? Takšna je sicer navada mnogih ljudi, a strokovnjaki imajo glede hranjenja ptic precej različno mnenje. Poznati je treba kar nekaj "navodil", kako oz. s čim krmiti in postaviti ptičje hišice. Vabljeni k ogledu poučnega prispevka.

 V Sloveniji je dobro razvita tradicija ptičjih krmilnic, in če postavimo primerno hrano na primerno mesto, to za ptice seveda ni nič slabega. 

Pticam nikoli ne smemo nastavljati kuhane in začinjene hrane. Ptice jedo namreč le takšno hrano, kot jo najdemo v naravi. To pomeni, da ne smemo nastavljati ostankov hrane, ki jo jemo ljudje. Nastavljajo se jim različna semena (sončično, konopljino, orehova jedrca, lahko tudi jabolka in kakije). Pticam nikoli ne smemo nastavljati kuhane in začinjene hrane. Ptice jedo namreč le takšno hrano, kot jo najdemo v naravi. To pomeni, da ne smemo nastavljati ostankov hrane, ki jo jemo ljudje. Nastavljajo se jim različna semena (sončično, konopljino, orehova jedrca, lahko tudi jabolka in kakije).

Ptičja krmilnica je pladenj, imeti mora rob, da semena ne padajo na tla. Pomembno je, da ima streho, ki visi prek omenjenga roba, tako da je hrana vedno na suhem. Postavimo jo na trdno mesto, da se ne premika. Dobro je, da je postavljena tako, da jo lahko opazujemo iz hiše oziroma stanovanja. Paziti moramo, da ni preveč izpostavljena plenilcem. Zelo je treba paziti tudi na higieno. Ptičja krmilnica je prostor, kjer se na majhnem prostoru izmenja veliko število ptic in je zato treba skrbeti za čistočo. Če se pojavijo kakšne bolezenske klice, se lahko hitro razširijo na vse ptice. Pomembno je, da hranimo redno v majhnih količinah in pred nasutjem novega obroka stare ostanke očistimo. 

Jernej Figelj, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije

In še en videoprispevek: 

Tanja Mojzer
Foto: Bobo
Video: RTV Slovenija, oddaja Dobro jutro in Tele M