Kulturni praznik

8. 2. 2020

8. februar je v naših koledarjih označen kot dela prost dan. Spominjamo se obletnice smrti našega največjega pesnika. Dan smo poimenovali slovenski kulturni praznik. 

8. februar je dela prost dan, torej vam ni treba v šolo ali vrtec, staršem pa ne v službo. 

Pa veste, kdo je bil France Prešeren?

Prešernov spomenik sredi Prešernovega trga v središču Ljubljane. Arhitekturno ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani, ki si je zamislil podstavek in lokacijo spomenika. Slovesno je bil prvič predstavljen javnosti 10. septembra 1905. Samo kiparsko delo pa je izvedel akademski kipar Ivan Zajec.Prešernov spomenik sredi Prešernovega trga v središču Ljubljane. Arhitekturno ga je zasnoval arhitekt Maks Fabiani, ki si je zamislil podstavek in lokacijo spomenika. Slovesno je bil prvič predstavljen javnosti 10. septembra 1905. Samo kiparsko delo pa je izvedel akademski kipar Ivan Zajec.

Rodil se je v kmečki družini. Po uspešno končanem študiju na dunajski pravni fakulteti (v Avstriji) se je vrnil v Ljubljano. Delal je kot odvetnik. V tem času je napisal večino svojih pesmi, pri katerih ga je usmerjal njegov prijatelj Matija Čop.

Ustvarjal je v obdobju romantike. Veliko njegovih del je nastalo zaradi dekleta, v katerega je bil nesrečno zaljubljen. To je bila Primičeva Julija. Njej je posvetil zelo znano pesnitev z naslovom Sonetni venec.

Vsakdo pa le ne more ostati doma, kljub temu, da gre za dela prost dan

Doma ne morejo ostati npr. dežurni zdravniki, dežurni novinarji, gasilci, policisti in številni drugi. Tudi nekatere gostilne, restavracije, hoteli in podobno so odprti, tako da ljudje, ki se ukvarjajo s takšnimi poklici delajo tudi na ta dan.

Po Francetu Prešernu se imenuje trg v središču našega glavnega mesta Ljubljane (Prešernov trg). Po Francetu Prešernu se imenuje trg v središču našega glavnega mesta Ljubljane (Prešernov trg).

Letos bo na prešernovem trgu že 33-to branje Prešernove poezije: 

Tudi ulice so poimenovane po njem. Na Bledu pa najdemo še Vilo Prešeren, kjer ponujajo slastne slaščice.Tudi ulice so poimenovane po njem. Na Bledu pa najdemo še Vilo Prešeren, kjer ponujajo slastne slaščice.

Znano je, da so otroci klicali Franceta Prešerna doktor Fig. To pa zato, ker je otrokom rad delil suhe fige, ki so bile takrat precej dragocen sadež.

Prešernov spomenik v Vrbi na Gorenjskem pred njegovo rojstno hišo, ki je danes muzej.Prešernov spomenik v Vrbi na Gorenjskem pred njegovo rojstno hišo, ki je danes muzej.

Če vas zanima še več o življenju Franceta Prešerna, vas vabimo, da obiščete to spletno stran, kjer si lahko preberete njegova dela v originalu.

V tem videoposnetku pa si oglejte, kako znajo že otroci iz vrtca prepevati našo himno - Zdravljico!

T. M.
Foto: BoBo in Miloš Ojdanić
Video: RTV

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.