Zimski zaspanci: Medved

30. 11. 2015

Tudi medved, največja evropska zver, zimo prespi. 

To zimsko spanje oziroma hibernacija ni čisto pravo, tako trdno, kot ponoči spite otroci. Njegovo zimsko spanje je rahlo in medved lahko tudi pozimi pogosto zapusti brlog.

Živali, tudi medved, pozimi dremajo zato, ker v naravi ni dovolj hrane. Zato si že poleti oziroma jeseni naredijo zalogo, potem pa svoje telo upočasnijo in pripravijo na dremež. Med zimskim spanjem se tako tudi medvedu telesna temperatura zniža, presnova se mu upočasni, zniža se mu srčni utrip. Tako varčuje z zalogami hrane, ki si jih je pridobil poleti oziroma jeseni. Rjavi medved v zimskem spanju preživi tri ali več mesecev, med katerimi zgubi od 30 do 50 odstotkov teže.

Poleti in jeseni, ko so bogati z energijo in je v naravi obilo hrane, medvedi napolnijo svoje rezerve. V oktobru in novembru večina medvedov išče ugoden kraj za prespane zime.

Prezimijo v brlogu, ki je pokrit z vejevjem in mahom. Glede brloga niso izbirčni, včasih jim zadostuje že zavetje pod podrtim drevesom ali gost sestoj mladega drevja. Iz suhega listja, vej in mahu si pripravijo ležišče. 

V zadnjih letih, ko se podnebje spreminja in tudi zime niso več tako hude, kot so bile včasih, se dogaja, da nekateri medvedi sploh ne odidejo na zimsko spanje. Tako se zgodi, da tudi pozimi tavajo in iščejo hrano, nemalokrat tudi v smetnjakih v naseljih ali na obrobjih vasi.

 

Medvedi dosežejo starost med 20 in 25, pa tudi 30 let. V ujetništvu lahko dočakajo tudi 50 let. Zraste lahko do dveh metrov in tehta do 300 kilogramov, spomladi, ko se prebudi iz zimskega dremeža, pa je precej lažji. 

Čeprav je na pogled videti precej okoren, pa videz vara. Kljub svoji teži lahko v teku dosega hitrosti do 60 km/h. Čeprav je gozdna žival, ga pogosto srečamo na rečnih bregovih, saj je tudi dober plavalec.

V glavnem je nočna žival. Z lahkoto teče in pleza po drevju. Hrani se z gozdnimi plodovi in jagodami, s koreninami ter vsem, kar lahko ulovi. Lahko napade tudi živino. Živi samotarsko. Je redek in ogrožen. Naravnih sovražnikov nima, so ga pa močno iztrebili z lovom.

Foto: Bobo

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.