Od kod smrklji?

19. 2. 2017

Če si prehlajen, ti "teče iz nosu". Včasih pa v nosnicah ostane tudi trša snov, izloček, ki ji rečemo smrkelj. Te zanima, kako se tam znajde?


Smrklji nastanejo iz sluzi, ki jo izloča nosna sluznica. Sicer sluznico najdemo še na več delih človeškega telesa - v ustih, očeh, črevesju, pljučih ... Izločki iz nosne sluznice objamejo vsak delec, ki se med dihanjem ulovi v nosno votlino. Čez čas se jih lahko nabere več, ti se posušijo in dobimo ... smrkelj.

Vonj, velikost in tudi barva smrklja so odvisni od zraka, ki ga dihaš. Bolj kot je umazan, več je v njem prostih delcev, bolj umazana bo tvoja nosna votlina. K sreči, da obstajajo smrklji, če jih ne bi bilo, bi vsa ta umazanija prišla kar naravnost v tvoja pljuča.


Če smo prehlajeni, nosna sluznica deluje pospešeno. Zdi se, kot da iz nosu kar ne neha teči. Bakterije iz krvi se pomešajo z vodo iz telesa in zapustijo telo skozi nosno votlino.

Ob prehladu naj bi telo skozi nos izločilo okrog 14 gramov izločkov, to je približno toliko tekočine, kot je gre v eno jušno žlico in pol.


Barva smrklja lahko pove veliko o delovanju telesa.

Če smo zaužili veliko mlečnih izdelkov, je izloček iz nosu lahko bolj bele barve. Ta je poleg prozorne najbolj običajna barva tega izločka. Kadar je izloček iz nosu rumen, pomeni, da so v telesu virusi, da je telo v boju in je aktiviralo imunski sistem. Kadar je v telesu tudi vnetje, je izloček iz nosu zelen. Tak je zaradi umrlih belih krvničk, ki se aktivirajo, ko se je treba boriti z bakterijami. Če je izloček rjavkast ali rdečkast, so lahko v njem delci strjene krvi. To se zgodi, kadar v nosu zaradi napenjanja popokajo majhne žilice. Zelo temnorjav izloček iz nosu pa je značilen za kadilce, včasih se pojavi ob vdihavanju zelo onesnaženega zraka. Foto: EPA
E. V.