Tudi letos je lahko sveča manj!

1. 11. 2019

1. november je državni praznik. Na ta dan se spominjamo vseh, ki jih žal ni več med nami. Obiščemo grobove in smo v krogu družine in prijateljev. 

Zunaj Evrope je 1. november državni praznik v Čilu, Boliviji, Gvatemali, Peruju in na Filipinih. V El Salvadorju je državni praznik vseh svetih 2. novembra, v Kolumbiji 4. novembra, v Braziliji, Ekvadorju in Venezueli pa ga praznujejo 2. novembra pod imenom dan vernih duš.

Pokopališče. Pokopališče.

V Sloveniji dan mrtvih spada v sklop krompirjevih počitnic, kar pomeni, da so šolarji zadnji teden oktobra doma oziroma ne obiskujejo pouka. Letos boste ponovno sedli v šolske klopi v ponedeljek, 7. novembra. 

Ne pretiravajte s prižiganjem svečk

Predvsem krščanska cerkev je pogosto preveč nagnjena k simbolom spominjanja na preminule prijatelje in sorodnike. Nošenje in prižiganje sveč na grobove je postala zakoreninjena stalnica, s katero ljudje "dokazujejo", da se spominjajo umrlih sorodnikov. Dejstvo pa je, da s takšnim pretiravanjem ne delamo prav nič dobrega za naše okolje. Spomin na umrle sorodnike in prijatelje je namreč zelo osebna stvar in sveča je le zunanji kazalnik, da smo obiskali grob umrlega. 

Pretiravanje s svečami na grobovih močno onesnažuje okolje. Pretiravanje s svečami na grobovih močno onesnažuje okolje.

Na spletni strani Sveča manj lahko prižgete virtualno svečko za tistega, ki vam je ljub, a ga na žalost ni več med nami. Zraven lahko tudi napišete kakšno lepo misel. 

Zdaj veste, da lahko svečko za nekoga, ki ga več ni med nami, prižgete tudi "na računalniku". Zdaj veste, da lahko svečko za nekoga, ki ga več ni med nami, prižgete tudi "na računalniku".

Tanja Mojzer. 

Foto: BoBo

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.