Buče, joj, koliko vas je!

26. 10. 2019

Jesen je čas, ko dozorijo buče. Poznamo jih ogromno, različne so si po velikosti, barvi, sorti. Poglejmo nekaj njihovih značilnosti. Sicer pa: buče niso le zanimiv jesenski okras, številne so tudi užitne in se iz njih lahko pripravi veliko okusnih jedi. 

Buče so lahko vrtne, jedilne ali "zimske". Rastejo na dolgih poganjkih in imajo zelo okusno meso različnih barv. Nekatere so sicer le okrasne in niso jedilne. Poznamo resnično zelo veliko različnih sort, npr. muškatno bučo, smokvolistno bučo, orjaško, buče sorte sebrin, ena izmed najbolj znanih sort pri nas je hokaido, okrogle oranžne buče lučke (za noč čarovnic), mirage, japan cup in številne druge.

Okrasje z jesenskimi plodovi. Okrasje z jesenskimi plodovi.

Njihov tipični proizvod je bučno olje. Jeseni iz buč izdelujejo razna tihožitja (okrasja okrog hiš, stanovanj, predprostorov, kleti ...). Ta so vsako leto razstavljena med drugim v Mozirskem gaju in Arboretumu Volčji Potok.

Okrasja na vrtovih so jeseni vsekakor polna buč. Okrasja na vrtovih so jeseni vsekakor polna buč.

Iz jedilnih buč lahko pripravimo tudi številne jedi (npr. bučna juha, pire, pečene buče, bučni kruh, peciva, pite, omake, namaze; skratka, možnosti za njihovo uporabo je ogromno). So namreč zelo zdrave in vsebujejo pester izbor različnih hranilnih snovi, celo beljakovine. Med minerali izstopajo cink, kalij, magnezij, baker, železo in kalcij. Od vitaminov so v bučah vitamini C, B1, B2, B5, B6, E in drugi. Med beljakovinami v bučah pa sta pomembni dve, katerih naloga je prenašanje železa, bakra, maščob in aminokisline tiroksin prek krvi v celice, s čimer se izboljšajo presnovni procesi v telesu.

Bučna semena - lahko jih jemo sveža ali posušena. Zelo okusna so tudi pražena ali z dodatki različnih začimb. Sicer pa so osnova za bučno olje (semena stisnejo s posebnimi stroji). Bučna semena - lahko jih jemo sveža ali posušena. Zelo okusna so tudi pražena ali z dodatki različnih začimb. Sicer pa so osnova za bučno olje (semena stisnejo s posebnimi stroji).

 V času pred nočjo čarovnic, ki jo praznujemo 31. oktobra, bučam naredimo usta in oči ter v njih položimo svečko. Čeprav je letos noč čarovnic že za nami, številne buče še krasijo domove in tudi še ves november je "precej bučast mesec", saj je to čas, ko vse sorte dozorijo. V času pred nočjo čarovnic, ki jo praznujemo 31. oktobra, bučam naredimo usta in oči ter v njih položimo svečko. Čeprav je letos noč čarovnic že za nami, številne buče še krasijo domove in tudi še ves november je "precej bučast mesec", saj je to čas, ko vse sorte dozorijo.

Prenekateri vrt  je jeseni videti tako. Prenekateri vrt je jeseni videti tako.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.