Kako rastemo?

23. 10. 2015

Mladiček zraste v odraslo žival, seme, ki ga posadimo na vrtu pa v veliko rastlino - morda celo drevo ... Današnje vprašanje je zastavila Živa, zanima jo, kako rastemo.

Dojenčki so v primerjavi z odraslim človekom tudi dvajsetkrat manjši. Ni čudno, da traja tako dolgo, da dosežejo polno velikost - to se zgodi v puberteti. Telo se razvija postopoma, da se med rastjo človek lahko nauči različnih veščin, ki jih potrebuje za življenje in preživetje. 

Zanimivo pa je to, da različni deli telesa rastejo različno hitro ampak z ravno pravo hitrostjo. Si predstavljaš, da bi ti rasle samo noge, roke pa ne ali obratno? Ha! ... Rast telesa je torej zapleten postopek in ne razumemo čisto dobro, kako je mogoče, da posamezni deli telesa rastejo nekako usklajeno. Kako hitro pa zares rastemo? No, človeški lasje na primer rastejo s hitrostjo malo več kot centimeter na mesec.

Če bi izgubil noht, bi ta potreboval šest mesecev, da bi v celoti spet zrasel.  Če bi izgubil noht, bi ta potreboval šest mesecev, da bi v celoti spet zrasel.

Živa, pa veš, da nekateri deli človeškega telesa nikoli ne nehajo rasti? Ti deli so lasje, nohti in hrustanci (na primer nosni hrustanec). Živa, preveri še, katera je največja mišica v telesu.

Bansi

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.