Kako potuje elektrika?

20. 10. 2015

Ste se kdaj vprašali, kakšna je pot elektrike? Od kod pride?  

V eksperimentalnici vam, če ste dovolj pogumni, uredijo zelo posebno frizuro.V eksperimentalnici vam, če ste dovolj pogumni, uredijo zelo posebno frizuro.

V naše domove pride skozi vtičnico. Še prej pa prepotuje dolgo pot. Kakšna je ta njena pot, lahko izveste v Svetu energije. To je interaktivni multimedijski center, ki obiskovalce odpelje v svet energije in energetike. Stoji v Krškem, v neposredni bližini jedrske elektrarne. V centru boste izvedeli vse, kar vas je kadar koli zanimalo o energiji, še posebej o električni, ter njenem pomenu v vsakdanjem življenju, o trajnostnih virih energije, načinih njene proizvodnje, oskrbi in prihodnosti oskrbe. 

Center je vse prej kot dolgočasen. V njem je polno interaktivnih multimedijskih eksponatov, ki so poučni in hkrati zabavni. Od blizu si lahko ogledate 3D-maketo Jedrske elektrarne Krško, na različnih modelih spoznate značilnosti in delovanje jedrske elektrarne, hidroelektrarne, termoelektrarne na plin in premog, vetrne in sončne elektrarne. Zelo zabavna je eksperimentalnica, kjer so med drugim energetski fitnes, plazma krogla, naprava za ustvarjanje umetne strele in podobno. Če se vam zdi že sama beseda energija hudo zapletena, boste ob obisku centra, kjer jo boste spoznali na zanimiv in razumljiv način, gotovo spremenili mnenje. 

Foto: mp

mp

  • Eksperimenti so preprosti za izvajanje, imajo jasna navodila. In so seveda poučni.
  • Kdo ve, kako potuje elektrika?
  • Kakšen je pa tvoj CO2 odtis?
  • Večino snovi v vidnem vesolju sestavlja plazma. Plazma je plin sestavljen iz nabitih delcev, prostih elektronov in ionov.
  • 3D maketa Nuklearne elektrarne Krško.
  • Izziv. Preizkusi se v vlogi operaterja različnih elektrarn.
  • Elektrika je življenje. Brez nje tudi Bansijeve spletne strani ne bi bilo.
  • V eksperimentalnici uživajo mladi in starejši.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.