Recikliramo: ptičja krmilnica

21. 5. 2019

O hranjenju ptic po navadi govorimo jeseni in pozimi. A tudi v poletnih mesecih bodo rade prišle, če jim bomo pripravili kaj za pod zob. 

Za ustvarjanje ne potrebujemo vedno veliko denarja. Velikokrat lahko material za izdelavo najdemo v kleti, na vrtu, podstrešju, v gozdu. 

Dokaz je današnja krmilnica za ptice, pri kateri smo material za izdelavo našli v drvarnici. Uporabili smo desko, lesene palice in še dva malo večja kosa lesa. Kupili smo le lepilo in hrano za ptice. Ker je naša krmilnica pod streho, smo uporabili vroče lepilo, če bi jo postavili na odprto, kjer jo lahko zmoči dež, pa bi uporabili žeblje. 

Na palice, ki jih bomo uporabili za robove, da bo seme ostalo na deski, nanesemo debelo plast lepila. 

Zalepimo jih takole, drugo k drugi. 

Super je, če boste našli kak poseben kos lesa, kot je rogovilca na desni strani. Bolj kot bo krmilnica razgibana, oziroma več kot bo štrlečih koncev in palic, več ptičev bo hkrati na obisku. Poleg tega pa lahko na te palice nataknete tudi jabolko ali koruzo, česar se bodo tudi razveselili. 

Ne pozabite dodati hrano. Sončnice bodo privabile sinice, ščinkavce, brgleza, zelenca in dleska. Proso in prosena kaša bosta poleg ščinkavca privabila tudi vrabčka, rumenega strnada, taščico in kosa. Kos, taščica in šoja bodo sicer najbolj veseli, če jim boste krmilnico postavili na tla.

V krmilnico nikoli ne damo kuhane in soljene hrane. Tudi kruha jim ne dajemo. Ta se zelo hitro pokvari in lahko pticam povzroči zelo hude prebavne motnje. 

Zdaj šele sledi najlepši del današnjega ustvarjanja - opazovanje ptic, ki veselo zobajo pripravljeno hrano. 

Foto: mp

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

 

Sodelujte v nagradni igri za film Božiček, kam si se nam skril?!