Koliko tehta najdaljša pica?

22. 6. 2015

Pravilni odgovor je, reci in piši, celih pet ton. To je skoraj toliko, kot tehta odrasel afriški slon. 

Pico rekorderko so spekli ta konec tedna v Italiji. V dolžino je merila kar kilometer in pol in se je zaradi svoje velikosti uvrstila tudi v Guinessovo knjigo rekordov. Prehiteli so tudi dosedanjo rekorderko, ki so jo spekli v Španiji, in sicer za kar 400 metrov. S skupnimi močmi jo je ustvarjalo 80 kuharjev, ki so zanjo porabili eno tono in pol paradižnikov in pol tone mocarele.

Nadev, ki so ga uporabili za peko pice rekorderke, paradižnik, mocarelo in baziliko, je bil izbran s posebnim namenom. Na ta način so počastili 126. rojstni dan pice Margherita, najbolj znane italijanske pice. 

Legenda pravi, da so leta 1889 v Neaplju prvič spekli danes najbolj znano pico na svetu. Ob obisku italijanskega kralja Umberta in kraljice Margherite v Neaplju jo je pripravil "oče pice" Raffaele Esposito Brandi. Kraljevi par je bil nad njenim okusom in videzom navdušen, še posebej kraljica, ki ji je tudi poklonila svoje ime.

Morda poznate italijansko zastavo? Kaj menite, ima kaj skupnega s to najboj znano pico?

 

Tako je, prav ste uganili, obe sta sestavljeni iz istih barv. Kuharski mojster, ki je kralju in kraljici spekel pico, je želel, da je ta nekaj posebnega, zato je uporabil nadev v barvah italijanske zastave - rdeč paradižnik, bel sir mocarela in zeleno svežo baziliko

Prvo pico so sicer spekli okoli leta 1750. Leta 1839 so odprli najstarejšo, še danes delujočo picerijo Pizzeria Port' Alba v Neaplju. Leta 1889 je nastala tudi prva dostavna služba za pice za kralja in kraljico. 

Foto: Epa

mp