4. Dan očarljivih rastlin

16. 5. 2015

Leto je naokrog in ponovno ste vabljeni v Botanični vrt na Dan očarljivih rastlin. Potekal bo ves dan v petek, 22. maja. 

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin, ki vsako leto poteka v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin. V letu 2015 bodo številne ustanove po svetu gostile različne vrste dogodkov, ki bodo povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, bioraznovrstnostjo, izobraževanjem in umetnostjo.

V letih 2012 in 2013 je potekalo do 950 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugod v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji.

Dan očarljivih rastlin bo letos potekal 22. maja v Botaničnem vrtu. Dan očarljivih rastlin bo letos potekal 22. maja v Botaničnem vrtu.

V Sloveniji bo v letu 2015 Dan očarljivih rastlin potekal že četrtič. Dogodke koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki skupaj s številnimi sodelujočimi ustanovami vsako leto organizira osrednji dogodek v ljubljanskem botaničnem vrtu in druge dogodke v različnih krajih po Sloveniji.

Tudi letos bo na voljo ogromno poučnih stojnic s praktičnimi delavnicami. Tudi letos bo na voljo ogromno poučnih stojnic s praktičnimi delavnicami.

V letu 2014 se je dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin v Sloveniji udeležilo prek 1000 obiskovalcev. Tudi mi smo ga že obiskali. Vabljeni k ogledu tega posnetka.

Videosprehod po stojnicah:

Po zaključku dogajanja na stojnicah bo ob 17. uri na sporedu še ura pravljic za otroke in družine s pripovedovalkama Ireno Cerar in Tadejo Pungerčar. Ob 18. uri bo razglasitev rezultatov literarnega in likovnega natečaja Očarljiva barvitost rastlin ter odprtje razstave nagrajenih likovnih del. Ob 18.30 bo eksperimentalna likovna delavnica za odrasle, ki jo bo vodila akademska slikarka Alenka Sottler.

Podroben program na Dnevu očarljivih rastlin vas čaka v tem letaku. 

T.M.
Video: T.M.
Foto: T.M.

SLONTASTIČEN POZOR!

Kako otroka odvaditi od dude? Bo Dudožer pomagal? Preverite!