Ko zadiši melisa

28. 5. 2019

Melisa je zdravilna rastlina in začimba, ki se uporablja za lajšanje oz. zdravljenje želodčnih težav, napenjanja in za pomiritev. Zelo lepo diši, vonj spominja na limoninega, zato lahko iz nje pripravimo okusen sirup, s katerim se bomo odžejali v vročih poletnih dneh.

In prav priprave sirupa se bomo lotili danes. Potrebovali boste vodo, liste melise, sladkor, limono in citronko. 

Natrgajte melisine liste. Za liter vode jih potrebujete približno tri pesti, če je pest mamina ali očetova. Če je vaša, ki je manjša, pa jih natrgajte dvakrat toliko. Bolje je, da jih je več kot manj.

Liste očistite, v večjo posodo nalijte vodo in dodajte meliso. Prav tako dodajte sladkor in citronko. 

Da bo sirup še bolj aromatičen, mu dodajte še kakšno pravo, napol prerezano limono. Mešanico pustite stati v posodi 48 ur (dva dni), vmes jo nekajkrat premešajte, da se sladkor dobro stopi. Sirup potem precedite v steklenice in že je pripravljen za osvežitev. Če želite, ga lahko, predno ga zaprete, še segrejete na 70 stopinj.

Meliso lahko uporabite tudi kar tako. Ko greste v šolo ali na izlet, dajte v steklenico vode, ki jo imate s seboj, listek ali dva in voda bo ves dan sveža.

Prav tako je svež, zdravilen in pomirjujoč melisin čaj. Pripravimo ga iz posušenih listov. Čaj pripravimo tako, da liste prelijemo z vročo vodo, pustimo stati približno 10 minut in že je pripravljen. Lahko ga tudi ohladite, mu dodate limonino rezino in led - tak bo odlična osvežilna pijača. 

Foto: mp

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

 

Sodelujte v nagradni igri za film Božiček, kam si se nam skril?!