1. in 2. maj sta praznik dela

1. 5. 2021

Danes in jutri praznujemo državni praznik, ki simbolizira dela prost dan. Ni šole, ni vrtca; sicer pa ta dva dneva tako ali tako spadata v sklop prvomajskih počitnic, ki trajajo že od zadnjih dni aprila. Letos pa žal prvi in drugi maj prideta celo na soboto in nedeljo, tako da smo tako ali tako doma, pa še kresovanj ni zaradi epidemije. 

Kar pomeni, da starši ne bodo odšli v službo, mi pa nimamo šole. Jupi!Kar pomeni, da starši ne bodo odšli v službo, mi pa nimamo šole. Jupi!
Prvi maj, mednarodni praznik dela, se po svetu praznuje že od leta 1890. Kongres v Parizu je namreč leto prej priporočil ta dan za delavski praznik. 
 
1. maj je simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili na začetku maja 1886 v Chicagu (v ZDA).

1. maj se je začel z budnico delavske godbe, ki so jo imela vsa industrijska središča ali večji obrati, sledili pa so ji slavnostni sprevodi lepo oblečenih delavcev, ki so se s sorodniki in prijatelji odpravili na bližnji hrib in v gozd. Tam so se najprej udeležili delavskega shoda, temu pa je sledila veselica s pijačo, jedačo in plesom. Delavci so nosili v gumbnicah rdeče nageljne in prvomajske značke. Postavljali so mlaje, simbole svobode. Na bližnjih hribih so kurili kresove, v sprevodih pa nosili zastave.

Ne pozabimo, da se je na predvečer praznika ohranil tudi običaj kurjenja kresov.Ne pozabimo, da se je na predvečer praznika ohranil tudi običaj kurjenja kresov.

Prvomajska praznovanja so bila izrazito politično obarvana. Delavcem ni šlo le za priznanje njihovega delavskega praznika, ampak za osemurni delovnik in politične pravice. Govorniki so na shodih vsako leto poudarjali aktualne politične dogodke in politične boje. Prvomajska praznovanja niso prinašala nacionalnih sporov, pač pa razredna nasprotja, vendar se je kljub temu 1. maj kot delavski praznik obdržal in utrdil.

Praznik delavcev je postal eden najpomembnejših praznikov po drugi svetovni vojni. Kot državni praznik je bil uzakonjen leta 1948. Proslavljali so ga s paradami in množičnimi povorkami, s streljanjem častnih salv ter športnimi prireditvami.

Ob kresovanju se na ta dan ljudje udeležujejo množičnih srečanj v tradicionalnih prvomajskih delavskih središčih. Letos pa množičnih kresovanj in zborovanj ni zaradi epidemije. Ob kresovanju se na ta dan ljudje udeležujejo množičnih srečanj v tradicionalnih prvomajskih delavskih središčih. Letos pa množičnih kresovanj in zborovanj ni zaradi epidemije.

Tanja Mojzer

Foto: Bobo