Sanje, ki so odšle

23. 4. 2015

Ljudje – zlasti pa otroci – zelo pogosto sanjamo. Ali se kdaj zbudite iz sanj, ki se jih ne morete spomniti? Na vprašanje, kaj se zgodi, ko zapremo oči, na hudomušen način odgovarja fantazijska pripoved Sanje, ki so odšle.

Sanjski svet je zares izjemen. V njem se odvijajo najneverjetnejši scenariji, kajti v sanjah je mogoče prav vse. Sanjski svet je tudi prizorišče poetične večkrat nagrajene poljske pravljice Sanje, ki so odšle. Njena junaka sta Tomaž in njegov zajček Filip, ki sta se odločila poiskati sanje.

Tomaž in Filip na svoji poti srečata številne neznance. Spoprijateljita se s prebrisano mačko, čvekata s sovami, ki imajo gromozanske oči in nekje vmes ju celo zasliši policaj! Na koncu pa vse glasneje odmeva vprašanje, kako naj junaka varno zapustita svet sanj. Jima bo uspelo?

Lepa pa ni le zgodba, ki jo je napisala Anna Onichimowska. Prav poseben pravljični čar dajejo zgodbi prikupne ilustracije Krystyne Lipka-Szarbatto, ki mojstrsko raziskujejo globino modrine in sijajnost safirnih odtenkov.

Sanjski svet je zelo skrivnosten, ker se svojih sanj pogosto ne spomnimo. Naši možgani, ki so takrat na neverjetni fantazijski odisejadi, te zgodbe po navadi zapišejo samo v kratkotrajnem spominu. Čeprav se marsikaterih sanj kmalu več ne boste spomnili, bo ta čudovita knjiga v vaši zavesti gotovo ostala še dolgo.

ab

Foto: Sanje, ki so odšle