Noč ima moč - tudi v vrtcu

7. 4. 2015

Ker ima noč svojo moč, so pred kratkim v vrtcu Zelena jama, enota Vrba, s petka na soboto organizirali spanje v vrtcu za 70 otrok. "Strokovni delavci si želimo, da bi bil vrtec prostor, kamor bi otroci radi hodili in kjer bi se kdaj pa kdaj zgodila tudi kakšna čarovnija," pravi vzgojiteljica Anita Golob.

Ni spanja v vrtcu brez pižam ...Ni spanja v vrtcu brez pižam ...

In kako so v vrtcu izpeljali projekt spanja? Priprave na spanje v vrtcu so se pričele en teden pred samim spanjem, glavno motivacijsko sredstvo je bil škrat Berto. Otrokom je vsakodnevno puščal različne namige, kot so pisma, stopinje …. Tako so vsi komaj čakali, da pride petek, ko bodo lahko prespali v vrtcu in iskali zaklad, če bodo imeli malo škratovske sreče, pa bodo prav gotovo videli tudi škrata Berta, so razmišljali otroci. Skupaj z otroki so se vzgojitelji tako spraševali, kaj bodo počeli v petek zvečer, kaj bodo jedli za večerjo, kje bodo to dobili, kje in s kom bo kdo spal, katero uro moramo priti nazaj v vrtec, kakšne pidžame bodo imeli, katere ljubkovalne igrače bodo prinesli, čigava svetilka bo oddajala največ svetlobe in še veliko drugega.

Tako je nastal plakat, ki je otrokom vsakodnevno omogočal, da so se k njemu vračali, preverjali, če so že vse pripravili in nestrpno odšetavali dneve do spanja v vrtcu.

Ko je končno nastopil petek zvečer, so prišli otroci polni pričakovanj z več ali manj prtljage, se poslovili od staršev in čarobno dogajanje se je začelo. Najprej so preverili naše svetilke in njihovo moč.Ko je končno nastopil petek zvečer, so prišli otroci polni pričakovanj z več ali manj prtljage, se poslovili od staršev in čarobno dogajanje se je začelo. Najprej so preverili naše svetilke in njihovo moč.

Sledilo je veliko vznemirljivega dela ...

Ko so mislili, da jih ne more nič več presenetiti, so v kotu zagledali pismo, ki jim ga je poslal škrat Berto. Bili so navdušeni in lov za zakladom se je lahko pričel. Najprej so pismo prebrali in nato se podali v temo.Ko so mislili, da jih ne more nič več presenetiti, so v kotu zagledali pismo, ki jim ga je poslal škrat Berto. Bili so navdušeni in lov za zakladom se je lahko pričel. Najprej so pismo prebrali in nato se podali v temo.

 Iskali so ...

 

 ... in našli namige škrata Berta ter jih tudi prebrali.

Na koncu so našli kar dva zaklada, ki so jih z veseljem odnesli v igralnico, še prej pa prebrali, kaj jim je sporočil Berto.

  

Po napornem iskanju, so si ogledali prvi del zaklada. To so bili prav posebni bombončki, ki so imeli čarobno moč  ko si ga pojedel, zlat papirček pa pospravil pod ležalnik, ni bilo nobenega strahu več in prav vsi so v vrtcu prespali celo noč. 

   

Odhod na spanje je bil pustolovščina.

Na sobotno jutro je v igralnicah zopet zavreščalo, saj so odprli še drugi del zaklada, v katerem se je skrivala kapa škrata Berta in njegov portret.

 

Otroci so bili presrečni in iz vrtca so odhajali nasmejanih lic, ker jim je (nekaterim prvič) uspelo prespati noč ločeno od staršev, poiskati zaklad in pridobiti spomine, ki jih bodo spremljali še dolgo dolgo po tem, ko bodo odšli iz vrtca, ugotavlja Anita Golob, ki nam je zaupala tudi nekaj hudomušnih komentarjev otrok:

To mi je bil eden od najlepših dnevov v vrtcu. Nisem se še imel tako lepo. Jutri bi kar spat prišel ponoči v vrtec. Res mi je bilo lepo. Vse sem si zapomnil.   Bilal  

 

Komaj sem čakala, da pridem nazaj v vrtec, veš kako je bllo dobro. Vse je bilo tako ... čarovniško.  Adna

Po izjavah otrok sodeč, so vzgojiteljice v vrtcu Zelena jama v enoti Vrba otrokom res pričarale čarovnijo, s katero je ločitev od staršev minila neopazno.

Fotografije: Anita Golob

Saša Banjanac Lubej

SLONTASTIČEN POZOR!

Preverite, kaj so počeli učenci, ko so bili popolnoma vso noč budni v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.