Nad učne težave z refleksoterapijo

28. 3. 2015

V okviru pilotnega projekta se je na Osnovni šoli Poljane v Ljubljani enajst učencev in deset terapevtk razvojnih težav lotilo na drugačen način.

Po vzoru podobnega projekta, ki so ga že izvajali na Danskem in v Veliki Britaniji, so otrokom v starosti od 8 do 12 let tedensko izvajali refleksoterapijo obraza, skupaj deset zaporednih tednov. Osnovnošolcem, ki so sodelovali, se je v primerjavi z drugimi metodami v sorazmerno kratkem času izboljšala koncentracija, motorične in kognitivne sposobnosti, nekateri pa so pričeli celo lepše pisati. Nedavno so brezplačno refleksoterapijo obraza na Danskem šolarjem omogočili brezplačno, izvajalci pilotnega projekta Obrazna refleksna terapija Sorensensistem v šoli pa si želijo, da bi bila taka terapija na voljo tudi pri nas. 

Pri nekaterih otrocih se je izboljšanje pri koncentraciji pokazalo že po prvih srečanjih.Pri nekaterih otrocih se je izboljšanje pri koncentraciji pokazalo že po prvih srečanjih.

Avtorica metode refleksoterapije obraza je danska terapevtka Lone Sorensen, ki je združila spoznanja mnogih tradicionalnih terapevtskih metod, ki se izvajajo na obrazu. "Ravno zaradi različnosti pristopov delovanja na točke in cone obraza je metoda uspešna z različnih vidikov, pravi vodja projekta, Nataša Kos Križmančič. Metoda deluje preko živčnega sistema, sistema meridianov, krvožilnega in limfnega sistema, močan vpliv pa ima tudi na žleze z notranjim izločanjem, torej na hormonalno ravnovesje. Njen vpliv pa je mogoče zaznati na telesnem, mentalnem, čustvenem, duševnem in energijskem nivoju.

Refleksoterapevtka nataša Kos križmančič je licencirana učiteljica metod Sorensensistema TM. Vodi izobraževanja v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem. V sodelovanju z Lone Sorensen je izobrazila že več kot 70 terapevtov.Refleksoterapevtka nataša Kos križmančič je licencirana učiteljica metod Sorensensistema TM. Vodi izobraževanja v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem. V sodelovanju z Lone Sorensen je izobrazila že več kot 70 terapevtov.

Izvajalci projekta Obrazna refleksna terapija Sorensensistem na šoli so se omejili na težave otrok na področju motorike in gibanja, govora in jezika, pozornosti in koncentracije, vedenjskih in učnih težav, disleksije ter hiperaktivnosti."Širina pristopa dela z otroki omogoča, da se sinergično poveže delo učiteljev in staršev, specialnih pedagogov in drugih strokovnjakov. Pomembno je le, da so vsi udeleženi pripravljeni spremeniti ali dopolniti pogled na otrokove težave. S tem, ko naša metoda minimizira neravnovesja v otrokovem organizmu in spodbudi delovanje živčevja in možganov, lahko skupaj z učitelji, starši in specialnimi pedagogi podpiramo, razvijamo in maksimiramo otrokove potenciale. Tako postanejo otroci uspešnejši pri delu v šoli, izboljša se pozornost, koncentracija, razumevanje nalog, postanejo bolj sproščeni in harmonični v odnosih z vrstniki, starši in učitelji, bolj ustvarjalni in samozavestni," je o rezultatih pilotnega projekta povedala refleksoterapevtka Nataša Kos Križmančič.

Rezultate raziskave, ki so jo izvajali ob pilotnem projektu, bodo predstavili v mesecu maju.Rezultate raziskave, ki so jo izvajali ob pilotnem projektu, bodo predstavili v mesecu maju.

 Izbor posameznih točk na obrazu je bil določen za vsakega otroka posebej.

V Sloveniji so izobrazili že sedemdeset obraznih refleksoterapevtov. "S tem številom terapevtov bi že lahko izvajali projekt Obrazna refleksna terapija v šoli v več šolah po vsej Sloveniji in tako mnogim otrokom omogočili uspešnejši štart v življenje. Seveda je za pomoč otrokom treba razviti sposobnost opazovanja. In ravno v tem je lahko ključ uspeha. Tako straši kot učitelji pogosto na otroka gledajo skozi prizmo utrjenih vzorcev, tako mentalnih kot čustvenih. Ko pa jim uspe spremeniti zorni kot pogleda, se pojavi tudi rešitev za otrokov problem," je dodala Križmančičeva, ki si želi, da bi program razvili na državni ravni. V mesecu maju bo predstavila tudi izsledke raziskave o vplivu refleksoterapije na otroke, ki je potekala vzporedno s pilotnim projektom.

Foto, video: MMC RTV SLO
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Kako otroka odvaditi od dude? Bo Dudožer pomagal? Preverite!