Ptice imajo notranji kompas

28. 7. 2019

Ptice so znane po letnih selitvah. Pri tem je zanimivo, da se na svojih zelo dolgih potovanjih ne zmotijo, čeprav se kdaj ne vidijo zvezde, ali pa oblaki zastirajo jasen pogled na zemljo pod njimi. Dalj časa so biologi glede na smeri selitev predvidevali, da nekako zaznavajo magnetno polje Zemlje. A do nedavnega niso znali razložiti, kako …

Le Qing Wu in David Dickman sta več let na teksaški medicinski univerzi Baylor ugotavljala, kako delujejo ptičji možgani. Skrivnost ptic selivk sta razvozlala takrat, ko sta ugotovila, da ptičji možgani na poseben način iz magnetnega polja zemlje dobivajo podrobne informacije o lokaciji signala, ki ga prejemajo. To pomeni, da imajo ptiči neke vrste notranji kompas.

Ko ptice letijo, zaznajo magnetne valove, ki jih ljudje ne opazimo. Ti magnetni valovi jim povedo, kako močan je magnet in v katero smer gre. Pomnimo: južna in severna polobla imata različni smeri valovov, podobno kot baterije! 

Iz teh podatkov o jakosti in smeri magnetnega valovanja, ki jih zaznajo z notranjim ušesom, ptiči rišejo svoj edinstven zemljevid, ki je shranjen v njihovih možganih. Ta zemljevid je shranjen v delu možganov, ki mu pravimo hipokampus. Gre za območje v možganih živali in ljudi, ki je odgovoren za spomin in shranjuje tudi poti. V znani študiji so pred mnogimi leti ugotovili, da je hipokampus večji pri ljudeh, ki imajo v spominu shranjen mentalni zemljevid večjega kraja. Izkazalo se je, da imajo londonski taksisti, ki morajo zelo podrobno poznati veliko mesto, veliko večje hipokampuse od običajnih ljudi.

Med opazovanjem ptičjih možganov so znanstveniki ugotovili, da notranje uho, ki zaznava magnetna valovanja, komunicira z možganskim deblom in malimi možgani, kjer se nahaja tudi hipokampus. Signali, ki jih ptice dobijo z zaznavanjem magnetnega poja v Zemlji, daje ptičjim možganom informacije, ki jih nato prevedejo v informacije o točni lokaciji in glede na to, kakšna magnetna valovanja zaznajo, ptičji notranji kompas določi smer, v katero morajo leteti naprej, če želijo leteti na sever ali jug.

ab

Foto: freedigitalphotos.net

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k nagradnemu natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 20 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.